Belföld

Verebes István: „Vagy öngyilkos lesz, vagy meghal” Marton László

Szolidáris azokkal, akiket szexuálisan zaklattak, de ezúttal sok mindent nem ért.

Újra az ATV-ben, újra a Marton-ügyről beszélt a színész-rendező, aki – minapi megszólalása után – most elmagyarázta, miért gondolja azt, hogy a megvádolt rendezőnek jár a megbocsátás, noha ő is szolidáris mindenkivel, akinek van története szexuális zaklatásról.

Verebes István nem érti, hogy a most nyilvánosság elé állt nők, miért nem a zaklatás idején, azonnal csináltak botrányt. Ha az ő feleségét érte volna szexuális zaklatás, farkasszemet néz a zaklatójával – tette hozzá, majd elmesélte, hogy egy barátja kislányával ugyanez történt egy színházban, mire az apa azonnal meg is fenyegette a rendezőt. Őt az apja arra tanította, akkor álljon egy ember mellé, amikor az szarban van, az ő részvéte és együttérzése pedig most akkor is Marton Lászlóé, ha az ellene szóló vádak igazak.

Esendőek vagyunk, mindannyian.

Verebes a napokban egy kávéházban találkozott Marton Lászlóval, aki nem a barátja, de akit mintegy ötven éve ismer és aki – szavai szerint – a „halálán van.”

Vagy öngyilkos lesz, vagy meghal.

Természetes egy ilyen támadás után a pánik, függetlenül attól, hogy igazak-e a vádak vagy sem – tettet hozzá, majd felvetette, hogy a szexuális zaklatásoknak elejét lehetne venni, ha minden színházban lenne egy etikai bizottság. Azt a színészek titokban felkereshetnék, és az ilyen ügyeket nem a színház vezetőjének kellene vizsgálnia, hanem a testületnek kellene vizsgálnia a vezetőt.

Verebes szerint a bíróságon sem fog kiderülni, hogy ezekben az ügyekben kinek van igaza. Benne kételyeket ébresztenek a napvilágot látott történetek, mert ahogy ő megismerte Martont,

ez nem jön ki belőle. (…) Megérezném, ha ez a perverzió benne lenne Marton Lászlóban.

A színész-rendező a teljesítményt tiszteli és szerinte attól nem lesz erkölcsi megtisztulás a színházi világban, ha leveszik a műsorról a Pál utcai fiúkat. Verebes arról is beszélt, hogy embertelen, amit Sárosdi Lilla magára zúdított, hiszen ellene is ugyanolyan gyűlölethullám indult. Verebes azt a költői kérdést tette fel:

ha valóban keresztény ország vagyunk, miért nem követjük a krisztusi elveket, és bocsátunk meg Marton Lászlónak?

Ő úgy látja, a jelenség kezelése és a hasonló esetek megelőzése lenne a legfőbb feladat, nem a szereplők és az ügyben pró és kontra megszólalók (Stohl András, Oroszlán Szonja) meghurcolása. Szerinte ez az ügy árt mindenkinek, az sem biztos, hogy Marton megszólalása bármin változtatna, Kiss László bocsánatkérése sem változtatott sokat a helyzetén.

Verebes István: Marton Lászlót nem lehet felfüggeszteni
Egyébként a Kiss László-ügyben sem volt híve annak, ami történt.
Sárosdi Lilla: Nagyon szívesen beszélnék Marton Lászlóval
„Erősnek érzem magam, mert igazam van” – mondja a Marton Lászlót szexuális zaklatással vádoló színésznő, aki per esetén akkor is odamenne a bíróságra, ha senki nem állna mögötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik