Belföld

Majtényi: Orbán először a szívekben bukik meg

Az alkotmányjogász szerint a nemzeti konzultációk alkotmányellenesek, a kormány szándékosan okoz kárt az országnak.

A Klubrádió reggeli műsorában az Eötvös Károly Intézet elnöke beszélt a választások tétjéről, Putyin elnök és a CEU kapcsolatáról, és a kormányzati izgatásról.

A magyar kormány megint szórakozik a CEU-val.

Majtényi László szerint az egyetem teljesítette a feltételeket, a határidő meghosszabbítása bizonytalanságot okoz, a diákok dönthetnek úgy, hogy egy hasonló színvonalú, de biztosabb lábakon álló intézményt keresnek.

Van még fegyver a CEU kezében, csak eddig nem akarták használni
Jönnek a Nobel-díjasok, hogy mit tegyenek értük, de eddig csitítgatták őket. Most viszont egyre nyíltabban derül ki, hogy kampánycélok miatt csuklóztatnak egy egyetemet. Interjú Enyedi Zsolttal, a CEU rektorhelyettesével.

Az egész országnak óriási előny, hogy a CEU itt van. Adóbevételeket hoz, rangos képzéseket, kutatásokat finanszíroz, mégis el akarják üldözni.

Úgy néz ki, hogy a magyar kormány szándékosan okoz kárt az országnak.

Majtényi ezt azzal az attitűddel magyarázta, amely szerint Magyarországon nincs szükség képzett emberfőkre, de a háttérben felsejlik az orosz elnök is.

Vladimir Putyinnak komoly gondjai vannak a CEU-val, sokan tanulnak az orosz térségből az egyetemen, akik mind a független gondolkodást, az autonómiára törekvést tanulják meg, ez pedig egy autoriter, zsarnoki rendszer számára komoly fenyegetés, a CEU üldözését Orbán Viktor Putyinnak tett gesztusaként is értelmezhetjük.

bokros-lajos(430x286)(1).jpg (bokros lajos)
Bokros: Putyin kérhette Orbántól a CEU bezárását
Az orosz medve kérését "nyálcsorgató csatlósai" teljesítik.

A választásokról az Eötvös Károly Intézet elnöke – megerősítve az illiberális államról készített szakértői elemzés megállapításait – azt mondta, hogy mára megbénult a hatalommegosztás és nem működnek a hatalom ellenőrzésére hivatott intézmények. A jogállam maradványai sokáig megmaradnak, de elveszítette függetlenségét az Alkotmánybíróság, a számvevőszék és a médiahatóság, márpedig alapkérdés, hogy egy autoriter rendszerben mi az igazi tétje az általános választásoknak.

Sokan mondják, hogy a rendszer kiépült, a kormánynak szüksége van az ellenzékre, és pontosan olyan ellenzéke van, amit magának megálmodott, amelyik részt vesz a választásokon, de nem képes őket legyőzni. Ez is egy lehetséges értelmezés a helyzetben. (…) Az autoriter rendszerben más a választások tétje, mint egy demokráciában. Van, aki úgy látja, hogy a politikai rendszerünk egy olyan szisztéma felé halad, ahol vannak ellenzéki pártok, de a pálya olyan mértékben egyenlőtlen, ami kétségessé teszi a választások tisztaságát.

Majtényi László nem gondolja, hogy aki részt vesz a választáson az kollaboráns, a Nemzeti Együttműködés Rendszere bukhat választáson is. 2018-ban ez nem tűnik  valószínűnek, de a jövő még nyitott, a társadalmat a NER-nél sokkal jobban uraló kommunista rezsim is választáson bukott meg, de a szívekben már sokkal előbb.

Ha Orbán Viktort végül választáson fogják leváltani, már azelőtt meg fog bukni, hogy a választást kiírnák.

Az alkotmányjogász teljesen egyértelműnek nevezte, hogy a kormány egy alkotmányos államban nem csinálhatna a nemzeti konzultációhoz hasonló kampányokat, mert

az újraválasztásért nem a kormánynak, hanem a pártoknak kell kampányolniuk.

Alkotmányosan elképzelhetetlen, hogy az emberi méltóságot naponta sárba tiporja a kormány. Szerinte a nemzeti konzultációk mindegyike Alaptörvény-ellenes és horrorisztikus volt, de arra, hogy konkrét emberek és szervezetek ellen uszítsanak benne, korábban nem volt példa, mint hogy arra sem, hogy Orbán Viktor jogosnak tartotta az őcsényiek reakcióját. Ez elfogadhatatlan, ilyet miniszterelnök nem tehet – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik