Belföld

A Fidesz leszavazta az LMP szexuális zaklatás elleni javaslatát

Szerintük nem kell törvény, a felnőttek meg tudják védeni magukat.

Áldozathibáztatással reagált a Fidesz arra, hogy az LMP foglalkozástól való eltiltással büntetné a szexuális ragadozókat – áll az ellenzéki párt közleményében.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje olyan törvénymódosítást kezdeményezett, amely nagykorú áldozatok esetén is megteremtené annak lehetőségét, hogy eltiltsák a foglalkozásától azt, aki függőségi viszonyban, hatalmával visszaélve követ el a nemi élet szabadsága elleni bűncselekményt, legyen szó edzőről, tanárról vagy épp rendezőről.

A fideszes többségű igazságügyi bizottság azonban arra hivatkozva szavazta le a javaslatot, hogy „a felnőttek meg tudják védeni magukat, nincs szükség törvényi szabályozásra”.

Az LMP szerint szomorú, hogy a fideszes képviselőknek el kell magyarázni, hogy a törvény nemcsak konkrét védelmet jelent, hanem a társadalmi normák átalakításának is fontos eszköze. Szerintük az áldozathibáztatással láthatóan azt akarják elérni, hogy ne kelljen a helyes törvények megalkotásával foglalkozniuk.

Az ellenzéki párt közölte, nem adja fel – újra és újra beadják javaslataikat, és ismét kezdeményezik az áldozatok védelmét garantáló Isztambuli Egyezmény ratifikálását, vagyis jogrendbe emelését, amire annak ellenére nem került sor mostanáig, hogy a magyar állam három és fél éve aláírta.

Szél Bernadett Facebook-oldalán még foglalkozott a témával, szerinte a kormánypárti képviselők nem értik a szexuális zaklatással kapcsolatban, hogy sokszor minden olyan gyorsan történik, hogy mire valaki észbe kap, már áldozattá vált. „És még ha sikerül is az egyiknek elmenekülni, a következővel mi lesz? Majd ő is ügyes lesz és kemény és határozott – vagy nem” – írja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik