Belföld

Tíz évet kapott a debreceni erőszakoló

Megváltoztatta a Debreceni Törvényszék annak a férfinak férfinak a büntetését, aki tavaly októberben rátámadt egy fiatal nőre Debrecenben, a Bem téren. A járásbíróság júniusban erőszakkal, élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel elkövetett szexuális erőszak és kifosztás bűntette, valamint súlyos testi sértés kísérlete miatt kilenc év fegyházbüntetéssel sújtotta a vádlottat, amiből most tíz év lett.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen mindkét oldalról érkezett fellebbezés az ügyben. Az ügyészség a büntetés súlyosítására, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésre, másodlagosan enyhítésre. Illetve utóbbi a nyilvános ülésen a hatályon kívül helyezésre is indítványt tett.

A másodfokú bíróság egyébként úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság mindenben betartotta a perrendi szabályokat, alapos bizonyítást folytatott le, túlnyomórészt megalapozott tényállást állapított meg, a törvényesen beszerzett bizonyítékok birtokában helyesen minősítette a vádlott cselekményeit. Viszont  Dr. Kovácsné dr. Kereszti Réka, a büntető tanács elnöke azt mondta, azért súlyosbították a büntetést

azért súlyosbították a büntetést, mert a férfi a bűncselekményt éjjel, útonálló módon, gyilkossággal fenyegetve követte el. Emellett súlyosító körülményként vették figyelembe azt is, hogy a vádlott többszörös visszaeső, és a szóban forgó támadás és a legutóbbi szabadulása között egy hónap sem telt el. Ráadásul míg az elsőfokú eljárás alatt megbánó magatartást tanúsított, addig a nyilvános ülésen ennek nyomát sem tapasztalta a bíróság.

A döntés jogerős.

A támadás október 8-án este történt Debrecen belvárosában. A férfi ott szórakozott és ivott. A lány szintén a belvárosban időzött, majd éjszaka a barátjához ment, ahonnan viszont hajnali 4 körül feldúltan távozott. A Hadháziról a Nyíl utcára ment gyalog, a villamos felé. Már a könyvtárnál járt, amikor

V. J. a háta mögé lépett és hátulról átkarolta. A férfi megemelte a 167 centiméter magas, 52 kilós lányt és a Bem téren lévő bokros, parkos részhez tolta.

A lány igyekezett szabadulni a szorításából, de nem sikerült neki.

Közben a vádlott közölte vele, hogy meg fogja erőszakolni. A parkban a lány segítségért kiabált, próbálta megütni támadóját, aki emiatt egyre agresszívabbá vált és legalább négyszer ököllel fejen és tarkón ütötte, közben azt mondta neki, hogy a mai napot nem fogja túlélni.

A lány emiatt nem mert tovább ellenkezni, így a férfi le tudta venni róla az alsó ruházatot és “szexuális aktusra kényszerítette”. Az áldozat kérlelte, hogy hagyja abba, azt mondta, inkább ad neki pénzt, csak engedje el. Rövid idő után a támadó megállt és közölte: elfogadja az ajánlatot. A lány kivett 13 ezer forintot a táskájából, a férfi pedig elszaladt a Nagyerdő felé.

Az áldozat a Bem téri zebrához ment és egy arra haladó taxistól kért segítséget, nem sokkal később pedig rendőrök érkeztek a helyszínre. A férfiról a támadás után fantomkép készült, végül nem sokkal karácsony előtt sikerült elkapni.

Fotó: police.hu

Első fokon a vádlott megkérdőjelezte, hogy ténylegesen történt-e szexuális aktus, de a bíró elmagyarázta neki: ez a cselekmény a törvény értelmében közösülés nélkül is szexuális erőszaknak számít. A férfi akkor arról is beszélt, hogy eszébe jutott a saját lánya, elsősorban ez ösztönözte arra, hogy “abbahagyja cselekményét”. Emellett a felajánlott pénz is motiválta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik