Belföld

Tarlós: Még egy évig lehet vitázni a Római-partról

Ha a vita vége az lesz, hogy a Nánási úton épüljön meg a védmű, akkor majd elgondolkodik – mondta a főpolgármester.

Az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak árvízvédelmi fejlesztése, amelyet külön projektként javasol kezelni a fővárosi vezetés a római-parti védműtől, egy évig eltart, és addig lehet vitatkozni a szakemberekkel a Dunával párhuzamos védmű nyomvonaláról – mondta el Tarlós István főpolgármester kedden az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Tarlós István közölte: a Fővárosi Közgyűlés szerdán szavaz az előbbi javaslatáról, és azt nagy valószínűséggel nem utasítja majd el a testület.

A két patak árvízvédelmét megvalósítják, ami meg a parttal párhuzamos szakaszt illeti, azt javasolja, hogy szabadítsák fel a vitát – mondta a főpolgármester, hozzátéve: a part menti nyomvonalat ellenzők ne velük folytassanak politikai vitát, hanem a szakemberekkel vitatkozzanak arról, hogy a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon vagy a hullámtérben épüljön meg a védmű.

Ha a vita vége az lesz, hogy a Nánási úton kell megépíteni a védművet, akkor majd el fog gondolkodni – jelentette ki Tarlós István, megjegyezve azt, van elképzelése, hogy a szakma mit fog mondani erre.

A főpolgármester szerint sokan fognak bosszankodni, mert nem mondhatják ezentúl, hogy a projekt nem indult el, és azt sem, hogy nem vitatkozhatnak.

Elkezdik építeni a két védművet, és most még egy évig vitatkozhatnak majd a Dunával párhuzamos védmű nyomvonaláról – mondta Tarlós István, aki szerint a mostani vita egy politikai kampány, és már semmi köze a védműhöz.

Két külön projektben valósulhat meg a csillaghegyi öblözet árvízvédelme

A Fővárosi Közgyűlés a városvezetés javaslatára szerdán dönthet arról, hogy a római-parti védműtől külön projektként kezeljék az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak védelmét.

A Tarlós István főpolgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalon kedden közzétett – előterjesztésben azt javasolják: tekintettel arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés október 18-i határozata értelmében a Dunával párhuzamosan tervezett létesítmény nyomvonalának a hullámtérben történő pontos kijelöléséről egy erre vonatkozó szakmai vizsgálat elkészültét követően döntenek, a testület hozzon határozatot a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének két külön projektként történő megvalósításáról.

A javaslat elfogadásával a testület kimondhatja, hogy először a patakok árvízvédelmi fejlesztése, majd második ütemben a Dunával párhuzamos védmű fejlesztése valósuljon meg, figyelemmel a Fővárosi Közgyűlés későbbi, a nyomvonal pontos helyét meghatározó döntésére.

Mint az előterjesztésben olvasható, a javaslat előkészítése előtt a főpolgármester kérte a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. vezérigazgatójának véleményét. A társaság vezetője szintén azt javasolta: a jelenleg engedélyezés alatt álló tervdokumentációban foglalt módon a patakok árvízvédelmi fejlesztése valósuljon meg.

Egyben azt is jelezte, hogy a csillaghegyi öblözet árvízvédelmi fejlesztésének folytatásáig a Nánási út-Királyok útja védvonalon a védekezést továbbra is folytatja, fenntartja a védképességet. A patakok árvízvédelmi fejlesztése után a Nánási út-Királyok úti védmű árvízvédelmi képességének ideiglenes emelésével együtt a védekezés az öblözetben biztosítható, „az FCSM az öblözet megvédésére képes” – áll a dokumentumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik