Belföld

Iskolapszichológus segíti a színművészeti diákjait

Létrehoznak egy anonim bejelentő platformot is, ahol a hallgatók megírhatják az őket ért sérelmeket.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzata ugyan nem tud olyan esetről, hogy az egyetem falain belül valaha is történt volna szexuális visszaélés, mégis úgy véli, a Sárosdi Lilla és Marton László közvélemény előtt zajló ügye után változások kellenek az egyetemi működésben.

Iskolapszichológus fogja segíteni a hallgatókat, hogy a művészeti tanulmányokkal járó intenzív érzelmi igénybevételt, az emberi kapcsolatokat érintő konfliktusokat megértsék. Anonim bejelentő platform jön létre, egy elektronikus felület, mely lehetőséget biztosít a hallgatóknak, hogy név nélkül juttathassák el az őket ért sérelmeket az illetékeseknek.

– idézi a Blikk a HÖK közleményét. Korábban Papadimitriu Athina színésznő nevezte példátlannak, hogy kislányát éppen az egyetem felvételijén zaklatták.

Marton László egyébként a leghatározottabban tagadja a vádat, amit rágalomnak nevezett, de az ügy tisztázásáig nem tanít az egyetemen, és a Vígszínházban is lemondott főrendezői posztjáról.

A teátrum, miután a hvg.hu-nál jelentkezett egy újabb nő, akit állítólag zaklatott, lemondta a december 15-re tervezett A vadkacsa című előadást, amit Marton vitt volna színre a Pesti Színházban és amelynek ajánlója szerint Ibsen éppen azt feszegeti a darabban, szükség van-e megtisztító igazságra ahhoz, hogy élni tudjunk.

Nem kevésbé kínos, hogy előzőleg Molnár Ferenc három dédunokája és két ükunokája is elhatárolódott A Pál utcai fiúk rendezőjétől, aki mellett ugyanakkor kiállt régi barátja, munkatársa, Radnóti Zsuzsa dramaturg, aki soha semmit nem hallott a mostanában felbukkanó vádakból.

Felemelő klip készült a Pál utcai fiúk-előadás betétdalához
A videóban a Vígszínház fiatal színészei adják elő a Mi vagyunk a Grund című lelkesítő számot.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) Egyesület és a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége (MSZSZ) támogatási keretet különített el a szexuális zaklatás ellen védelmet igénylő előadóművészeknek. A művészek, és közöttük a legnagyobb számban képviselt zenészek, színészek, táncosok anyagi jogainak érvényesítését és érdekvédelmét ellátó szervezetek erkölcsi kötelességüknek tesznek eleget, amikor elsőként nyújtanak segítő kezet.

A keret létrehozásának két fő célja van. Az egyik, hogy a védelmet igénylőknek legyen hová fordulni, ami a visszaélésekkel szemben már önmagában is megelőző, visszatartó hatást válthat ki. A másik, hogy az érintettek a leghatékonyabb formában jussanak hozzá a számukra szükséges jogi, illetve pszichológiai segítséghez. A két szervezet haladéktalanul megkezdi az ilyen ügyek specialistájaként bizonyíthatóan sikeresen működő szakértők és megkeresését.

Az EJI felkészül a jellegükből fakadóan érzékeny tartalmú bejelentések maradéktalanul bizalmas kezelésére és az MSZSZ-szel együtt mélyen elítél minden olyan magatartást, amely visszaélve a hatalmával, sérti a legalapvetőbb emberi jogokat. Mint írták, a zaklatás, és különösen a szexuális zaklatás nem a művészeti élet sajátja, noha az elmúlt napok nyilatkozatai e területre irányították a figyelmet. Az EJI és az MSZSZ nem az ismertté vált, konkrét esetekben foglal állást, célja a megelőzés, a jogi és pszichés segítségnyújtás a védelmet igénylőknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik