Belföld

A kormány kedvenc arab családja korábban nem a Fideszt támogatta

Zaid Naffa az Orbán-kormány kedvenc jordán üzletembere, ám a Terrorelhárítási Központ átvilágításán megbukott, nem kaphatta meg a magyar állampolgárságot. Testvére korábban a Jobbik támogatója volt, ma magyar választópolgárként él a miniszterelnök szülőfalujának szomszédságában.

A Magyar-Jordán Baráti Egyesület társszervezésében a Jobbik rendezvényt tartott 2010. szeptember 11-én, nem sokkal az Orbán-kormány megalakulása után. Az arab-magyar barátság napján Vona Gábor pártelnök volt a főszónok, aki egyebek mellett azt mondta, hogy nem lehet az egész arab világra terroristaként tekinteni csak azért, mert 2001. szeptember 11-én néhány terrorista bosszút állt az arab országok életét tönkretevő Amerikán, amely Izrael támogatásával akadályozza a független palesztin állam megalakulását.

Az esemény fővédnöke Khaled Naffa, a Magyar-Jordán Baráti Egyesület elnöke volt. A 24.hu információi szerint Naffa jól menő üzletemberként anyagilag is segítette az ellenzéki párt rendezvényének megtartását. 2010-ben már jó ideje a Jobbik tágabb támogatói köréhez tartozott.

Az Arab-Magyar Barátság napja a Jobbik szervezésében az ajkai Erőmű Művelődési Házban, ahol beszédet mondott Vona Gábor, a Jobbik elnöke.
Fotó: MTI/Nagy Lajos

Az Izrael-, Amerika- és EU-ellenessége miatt akkoriban nagy feltűnést keltő barátságnapon végül csak azért nem szólalt fel, mert útközben autóbalesetet szenvedett.

A Naffa család a következő, a 2014-ben kezdődő kormányzati ciklust is a magyar-arab kapcsolatépítés menedzselésével kezdte, de ez a munka már egészen más szinten zajlott.

Khaledtől a majdnem tíz évvel fiatalabb öccse, Zaid Naffa vette át a főszerepet. Szijjártó Péter jó ismerőseként megszervezett a kormány számára egy olyan informális diplomáciai találkozót, ahova az összes budapesti arab nagykövetet meghívták.

Információink szerint a magyar oldalon Navracsics Tibor akkori külügyminiszter mellett érdekes módon Erdő Péter bíboros is ott volt a meghívottak között.

A nyilvánosság kizárásával összehozott találkozó nagy politikai dobás volt. Ezzel egy időben a kormányoldal legfelsőbb szintjén is beindult a Naffa testvérek karrierje. Az Orbán-kormány idején Zaid Jordánia tiszteletbeli konzuljaként működött, a harmadik testvér, Oszama Naffa a keleti nyitás zászlóshajójának tekintett Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. arab országokért felelős kereskedelmi igazgatója, majd Magyarország nagykövete lett az Egyesült Arab Emirátusokban, a negyedik fiú, Tarik pedig tiszteletbeli magyar konzul Jordániában. Khaled viszont háttérbe vonult.

A Naffa család az 1980-as évek óta Magyarországon él. Számos vállalkozást indítottak. Először utazási irodájuk, a Jordan Tours 2004-es csődje miatt jelent meg a nevük a nyilvánosságban. A 60. évéhez közelítő Khaled Budapesten járt egyetemre, de az utazási cég miatt magyar feleségével együtt hosszú időre visszaköltözött szülőhazájába. Magyar állampolgárságért csak néhány éve folyamodott, és meg is kapta a magyar útlevelet.

Khaledék a cég bezárása után építettek házat (a helyiek szerint kis kastélyt) a Mészáros Lőrinc vezette Felcsút melletti Bodméron. A feleség jelenleg is önkormányzati képviselő az alig több mint kétszáz lakosú településen.

Balogh István. Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Bodméron májusban kellett új polgármestert választani, miután a korábbi független vezető – Khaled feleségének nagybátyja – lemondott. Balogh István az évtizedek óta a környéken szolgáló református lelkészházaspár menesztése miatt összerúgta a port a felcsútiakkal, mert Mészáros településén nem fizették ki a járandóságukat. Baloghot azért is támadták, mert „párton kívülisége miatt” a település állítólag több fejlesztési lehetőségtől is elesett.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A földrajzi közelség ellenére a Naffa család bodméri tagja nem lépett üzleti kapcsolatba a környéken szinte minden gazdasági területet uraló Mészáros Lőrinccel. Khaled cége a falu polgármesteri hivatala mellett rendezett be egy szerény vízipipadohányt gyártó telephelyet, innen látja el a budapesti V. kerületben található Kelet Csillaga nevű kávézóját dohányáruval.

Kelet Csillaga kávézó. Fotó: 24.hu

A Naffa család másik ága kapcsolatain keresztül viszont egész közel került még a miniszterelnökhöz is.

Tavaly nagy megrökönyödést okozott, amikor kiderült, hogy Naffáék üzlettársa, Ghaith Pharaon a Cinege úton, Orbán Viktor rezidenciájával szemben vásárolt meg egy villát. Az akkoriban még az FBI által is körözött – de januárban elhunyt – szaúdi üzletember a Pharaon-Delta nevű cégen keresztül bonyolította a vásárlást, amely hasonlóan a szaúdi olajmilliárdos többi magyarországi cégéhez, Zaid Naffa Béla király úti otthonába volt bejelentve.

A napokban az Index megírta, hogy Zaid Naffa – Pharaonnal együtt – kérelmet adott be a magyar hatóságokhoz, hogy megszerezze az állampolgárságot. A szaúdi milliárdos kérelmét tavaly decemberben Áder János köztársasági elnök utasította el, Zaid Naffaé pedig a TEK átvilágításán akadt fenn.

Bodméri látogatásunk alkalmával megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot Khaled Naffával, ő azonban elzárkózott mindennemű nyilatkozattól.

Kiemelt képünkön: Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: MTI/Kollányi Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik