Belföld

Egy igazi keresztény esete a „migránsokkal”

Arról írt a hónap elején egy kormánypárti bulvárlap, hogy „agresszív migránsok zaklatják a magyar orvosokat”, annak apropóján, hogy kórházba került 18 iraki kurd, miután felborult a kisbuszuk egy autósüldözés során. Az üldözés azután alakult ki, hogy a buszt vezető embercsempész gázt adott ahelyett, hogy megállt volna egy rendőrségi ellenőrzőpontnál. A kurdok egyébiránt Németországban élő rokonaikhoz tartottak, feltehetően nem várva meg a legális családegyesítés időpontját.

A Ripost azt írta, „a migránsok inzultálják az orvosokat és folyamatosan követelőznek.” A hvg.hu alaposan utánajárt a történetnek, és a cikkből az derül ki, hogy a bulvárlap jó messzire rugaszkodott a valóságtól. 

A portál egy önkéntesen segítő nő tapasztalatain keresztül meséli el, mi történt a balesetben megsérült kurdok közül többet ápoló orosházi kórházban. A cikkben Gabriellának nevezett nő „keresztényként úgy gondolta, segítenie kell.” Elérte, hogy a rendőrök beengedjék a kórházba a kurdokhoz, akiknek ételt-italt, papucsokat, és más kórházban hasznos holmikat vitt.

Gabriella angolból tolmácsolt a kurdoknak, akikkel a kórházi személyzet egyáltalán nem tudott kommunikálni, csak hangosan kiabáltak velük magyarul, hátha a hangerő felemelésétől hirtelen megtanulnak magyarul.

A kurdoktól elvették telefonjukat, pénzüket a magyar rendőrök, és azokat egy lezárt dobozba rakták. A sérültek azt hitték, végleg elvették ezeket tőlük, mert azt sem tudták elmondani nekik, hogy miért teszik ezt.

A történet morálisan legsikamlósabb része, hogy három kurdnak, akik már szállítható állapotba kerültek, azt mondták, egy másik kórházba szállítják őket. De kiderült, hogy Nagylakra viszik őket, hogy megkezdjék tudtuk nélkül a kiutasítási eljárásukat.

Kiemelt kép: MTI/Burzák Noémi. A kép illusztráció, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság által külföldi keresztény fiataloknak meghirdetett ösztöndíjprogram tanévnyitó szentmiséje után készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik