Belföld

Bírságot kaptak tiltott adatkezelés miatt a szcientológusok

A kiszabható legnagyobb büntetést rótták a vallási szervezetre.

Összesen negyvenmillió forint bírságot rótt ki az adatvédelmi hatóság a Magyarországi Szcientológia Egyházra és a Szcientológia Egyház Központi Szervezetre.

Nem mert kilépni, mert nem kapta meg a róla készült feljegyzéseket

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) még tavaly decemberben közölte, hogy állampolgári bejelentések alapján vizsgálatot indít, hogy megállapítsa, a vallási egyesület adatkezelése összhangban van-e a magyar adatvédelmi szabályozással.

Az akkori közleményben az állt: az egyik panaszos élete nehéz időszakában kapott segítséget a szcientológusoktól, akikkel olyan személyes információkat osztott meg, amiket csak legközelebbi barátai ismertek. Évekkel később úgy döntött, kilép a szervezetből, és kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását. Azon túl, hogy a kérését nem teljesítették, attól is tartott, hogy ha szakít a szervezettel, felhasználhatják ellene az írásban rögzített, érzékeny információkat. A kérelem elutasítására és kiszolgáltatottságára tekintettel végül nem mert kilépni.

A NAIH akkor leszögezte: a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint, ha az érintett ezt kéri, az adatkezelőnek betekintést kell nyújtania a róla készült iratokba, feljegyzésekbe. Ha az érintett a felvett adatok törlését kéri, főszabály szerint ezt sem lehet elutasítani.

Megtiltották a további jogellenes adatkezelést

A hatóság pénteki közleményében az áll, hogy megállapították: az egyház és a központi szervezet jogellenes adatkezelési tevékenységet folytat, megszegték az előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, a célhoz kötött adatkezelés elvét, a tisztességes adatkezelés elvét, az adatbiztonság követelményeit és jogalap nélküli adatkezelést végeztek.

A NAIH megtiltotta a további jogellenes adatkezelést, emellett az egyházat és a központi szervezetet a maximális húszmillió forint, összesen negyvenmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte.

A szcientológusok ellen rendőrségi és adóhatósági eljárás is zajlik, egyebek mellett személyes adattal visszaélés és költségvetési csalás gyanúja miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik