Belföld

ÁVH-t emleget a szcientológusok elnöke

Szerinte az, hogy a személyes adatokat rosszhiszeműen fel lehet használni, nem jelenti azt, hogy fel is használják.

A Magyarországi Szcientológia Egyház elnöke szerint nyílt támadás, hogy a rendőrség és az adóhivatal harminc helyszínen tartott házkutatást, személyes adattal való visszaélés, költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt. Miklovicz Attila a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt állítja, a szervezet nem követett el semmit, az eljárást azonban jogellenesnek tartják.

Úgy tudja, magánlakásokban, vezetőknél is kutattak a hatóságok, de nála nem jártak. Senkit nem vettek őrizetbe, néhány tanúkihallgatásról értesültek. Korábban megírtuk, hogy vallatószobákat és hazugságvizsgálóhoz hasonló eszközt is találhattak a nyomozók, Miklovicz szerint azonban ez nem igaz, „ezek az információk körülbelül annyira pontosak, mint hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak”.

Azt elismerte, hogy vannak úgynevezett „E-metereik”, de szerinte erről több mint tíz évvel ezelőtt egy vizsgálat már megállapította, hogy nem hazugságvizsgáló eszközök. Szerinte ehhez semmilyen hatósági engedély nem szükséges, bár az általa idézett vizsgálat azt is megállapította, hogy az eszközökkel készített vizsgálatok eredménye könnyen felhasználható etikátlan célra, mert olyan információkhoz is hozzá lehet jutni, amiket az alany esetleg nem akar elmondani.

Az interjú készítője felidézi, hogy egy kiugrott szcientológus, Bonyai Péter több interjúban is kifejtette, hogy minden tagról aktát vezet az egyház, hogy kompromittálhatók legyenek. Miklovicz erre azt felelte, hogy az elmúlt 26 évben senki nem tett panaszt, mégpedig azért, mert senki nem élt vissza a hívek adataival. Azt is állította, hogy titkos nyomozás folyik, kollégáival húsz évre szóló titoktartási nyilatkozatot írattak alá, így nem beszélhetnek arról, hogy mit kérdeztek tőlük, vagy mit vittek el a nyomozók.

Arról, hogy az egyház miért kérdez rá rendkívüli részletességgel a tagok legérzékenyebb titkaira, az elnök azt mondta, az egyháznak magas etikai követelményei vannak, és aki magas pozíciót akar elérni, annak „bizonyos kérdésekre válaszolnia kell”. Szerinte az, hogy ezeket a kérdéseket rosszhiszeműen is fel lehet használni, nem jelenti azt, hogy fel is használja az egyház.

Miklovicz szerint „kommunista, ÁVH-s” eljárás zajlik velük szemben, attól tart, hogy be is tilthatják a szcientológia egyházat. Elmondta: az anyaegyháztól kértek segítséget és iránymutatást, hiszen Európában már több országban zajlottak hasonló események.

A szcientológiát L. Ron Hubbard sci-fi író dolgozta ki az 1950-es években, aki többször tett olyan kijelentést, hogy jó anyagi befektetés a vallásalapítás. Az egyház ennek megfelelően alapvetően anyagias, tagjainak az előrelépéshez drága tanfolyamokon kell részt venniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik