Belföld

Rákapcsol a Fradiváros-fejlesztés a Népligetben

Az eredetileg tervezettnél nagyobb lehet a Fradiváros, a Déli Pályaudvart pedig úgy alakíthatják át, hogy a Testnevelési Egyetem járjon igazán jól.

Ultramodern sportvárost húzhatnak fel a Népligetben Kubatov Gábor vezetésével – olvasható az e heti HVG-ban. A Fradiváros ötletét már négy évvel ezelőtt felvetették, de akkor még csak az elavult sportlétesítmények kipofozásáról volt szó. Ehhez képest most már ott tartanak, hogy rendezvény-, torna- és birkózóterem, öttusaközpont, jégcsarnok, foci- és gyeplabdapályák, kollégium, négycsillagos szálloda, illetve egy orvosi központ épülne.

Ezzel egy bökkenő maradt: a Népliget az állam, a főváros, Kőbánya, a BKV, és a magántulajdonú Tara Ingatlanfejlesztő osztatlan közös tulajdonában van, mielőtt bárki bármit építene ott, elvileg minden tulajdonos engedélye kell. De ha az FTC-ről van szó, ez sem gond, az Építők sporttelepét például arra hivatkozva adták a klub vagyonkezelésébe ingyen, hogy közfeladatot vállal át. Az első pályázaton már eredményt is hirdetett a Fradiváros Zrt.: a tereprendezést és a bontást az az OK Bau Kft. végzi el, amelynek többségi tulajdonosa Garancsi István egy cége.

De Mocsai Lajos sem tud olyat kérni a kormánytól, amit ne kapna meg. A sikeres kézilabdaedző rektori kinevezéséért még a felsőoktatási törvényt is megváltoztatták, a Testnevelési Egyetem teljes campusát felújítják, sőt, a kormány korábbi döntésével ellentétben nem ötletpályázatot írtak ki a Déli pályaudvar üzemi területének hasznosítására, hanem bevonták az egyetemi fejlesztésekbe. A teljes költség még megtippelhetetlen, az viszont már most biztos, hogy a területnek csak kis része lesz nyitott a város lakói előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik