Belföld

Drákói törvényeket hozna a Momentum a szexuális zaklatókra

A Momentum szerint a magyar közéletbe is begyűrűző Harvey Weinstein-botrány miatt egyre több, ezidáig elhallgatott szexuális zaklatási ügyről esik szó, a témában pedig egyre intenzívebbé válik a társadalmi párbeszéd.

Az ellenzéki párt szerint szigorítani kell a szexuális zaklatásokkal kapcsolatos törvényeket. A Cseh Katalin elnökségi tag által jegyzett levél nyolc szokatlanul kemény zaklatásellenes szigorító javaslatot sorol fel:

  1. Az elkövetővel fizettetjük a trauma feldolgozásával kapcsolatban felmerülő költségeket.
  2. A zaklatásért többszörösen elítélteket két évre eltiltjuk a társkereső oldalaktól.
  3. Nyilvánossá tesszük egy kereshető adatbázisban azok nevét és arcképét, akiket már többször elítéltek nők (a párt cikkünk megjelenése után jelezte, a férfi áldozatokra is gondoltak) zaklatása miatt. A helyi közösségeket pedig automatikusan értesítjük, amennyiben egy zaklatásért többszörösen elítélt személy költözik a környékükre.
  4. A szexuális erőszak bűncselekményét a beleegyezés hiányához kötjük.
  5. Anonim térképes feljelelentőrendszert biztosítunk a zaklatások jelzéséhez.
  6. Szigorítjuk a zaklatásokat érintő rendőri protokollt, és erre a célra képzett kihallgatótisztekre bízzuk a rendőri eljárást.
  7. Államilag támogatjuk a rendőrök és bíróságok tréningezését, érzékenyítését.
  8. A bíróságok monitorozása során összegyűjtött információkat kielemezve olyan új képzési anyagokat állítunk össze, amelyek segítségével a szexuális és egyéb abuzív cselekmények áldozatai nem kényszerülnek semmilyen megalázó eljárásra.

A párt nem fűzött további részleteket a felsorolt javaslatokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik