Belföld

Veronai buszbaleset: engedély nélkül alakították át a járművet

A megengedettnél több ülést szereltek abba a buszba, amellyel a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és tanárai szenvedtek halálos balesetet Verona közelében január 20-án – írja a zoom.hu.

A baleseti jegyzőkönyvben az áll, hogy a Setra típusú buszt 2003-ban 53 üléssel helyezték forgalomba, majd később engedély nélkül úgy alakították át, hogy 58 személy is elfért rajta.

Kiderült továbbá, hogy a buszon három összekötött üzemanyagtartály volt: elől egy 160 és egy 320 literes, a jármű közepén pedig egy 370 literes póttartály. Utóbbit engedély nélkül építették be.

Álló állapotban a sofőrök egy átfejtő készülékkel az üzemanyagot hátulról az első tankba tudták fecskendezni, így a jobb első tartály mindig tele volt.

A lap szerint a busz korábban alvászavarral kezelt sofőrje a gyógykezelésére előírt készülék és a szedett gyógyszerek egyike mellett sem vezethetett volna.

A férfit sokáig nem tudták kihallgatni, mert a belélegzett füsttől sérült a légcsöve és a tüdeje is. Néhány hónappal később viszont azt állította, hogy nem aludt el a volánnál, és nem is az alvászavara okozta a tragédiát.

A veronai buszbalesetben 17-en vesztették életüket.

(kiemelt kép: MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik