Belföld

Népszavazás Tarlós mobilgátjáról: már gyűjtik az aláírásokat

Harminc nap alatt kell összegyűjteni 138 ezret, hogy a budapestiek dönthessenek az utolsó természetes Duna-partszakasz sorsáról.

Elkezdődött az aláírásgyűjtés a Római-partra tervezett mobilgátról szóló népszavazáshoz.

A fővárosi helyi referendumot az Együtt és a Párbeszéd kezdeményezte, rajtuk kívül az aláírásgyűjtésben részt vesz az MSZP, a DK, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum, a Modern Magyarország Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Juhász Péter, az Együtt elnöke közölte: harminc nap alatt 138 ezer aláírást kell összegyűjteniük, ez ellenzéki összefogással sikerülni fog, és ahogy nem lett Budapesten olimpia, úgy nem lesz a Római-parton, a part mentén mobilgát sem. Azt mondta, nem kérnek abból, hogy a Római-parton úgy épüljön fel egy mobilgát, hogy arról nem kérdezik meg a budapestiek véleményét. Hozzátette: a part menti mobilgáttal megszűnne az utolsó nem mesterséges Duna-partszakasz Budapesten.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kijelentette: a példátlan összefogás a pártok, civilek és választók között azt jelzi, hogy az emberek megértették, a mobilgát ügye nem öt darab fa kivágásáról, hanem arról szól, hogy nem engedjük tovább az Orbán-kormány pusztítását. Ő és Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője is amellett foglalt állást, hogy a Nánási út-Királyok útja mentén kellene a mobilgátnak megépülnie.

Gy. Németh azt mondta, Tarlós István főpolgármester a kibontakozó összefogástól meghátrált, szerdára rendkívüli közgyűlést hívott össze, és nagy valószínűséggel ugyanúgy meghátrál ettől a népszavazástól, mint ahogy tette a Fidesz a vasárnapi boltzár, illetve a NOlimpia-kampány kapcsán.

Ferenczi István, az LMP elnökségi tagja elmondta, pártja meg van győződve arról, hogy mind árvízvédelmi, mind környezetvédelmi szempontból van jobb megoldás a Csillaghegyi-öblözet védelmére, mint a part menti mobilgát.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke közölte: azért támogatják a kezdeményezést, mert az a véleményük, úgy nem lehet  döntés hozni Budapest árvízvédelmével kapcsolatban, hogyha azt nem összbudapesti kérdésként kezelik.

Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő kijelentette: felszólítják Tarlós Istvánt, hogy ne trükközzön a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén, és ne próbáljon meg kamu előterjesztéseket gyártani, hogy elkerülje azt a budapesti vélemény kialakulását, amit az aláírásgyűjtés garantálni fog. Kitért arra, hogy 2013-ban a Nánási út-Királyok útjai védvonal képes volt megvédeni a Csillaghegyi-öblözetben élőket, tehát semmi indok nincs arra, hogy a part és a Nánási út-Királyok útja közötti hetven hektáros üzleti érdekeket a parti gát védje. Tarlósnak el kell számolnia azzal, hogy miért akar mintegy negyven milliárd forintot elkölteni hetven hektár védelmére, amikor jóval egyszerűbb és olcsóbb lenne a meglévő nyomvonalat támogatni.

Kajdi József, a Modern Magyarország Mozgalom elnökségi tagja elmondta: azért csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert ez egész Budapestet érintő kérdés, és szerintük nagyon fontos, hogy az emberek elmondhassák ez ügyben a véleményüket.

Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt, az olimpiához hasonlóan a Fidesz most is az emberek feje felett akar dönteni. A Római-part közös természeti értékünk – hangsúlyozta, hozzátéve: szükség van az árvízvédelemre, de nem a part menti javaslat a legjobb megoldás. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik