Belföld
Gazdaság - Pénzügy - GKI-konferencia

Orbántól félti az EU-tagságot volt tanácsadója

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 10. 12. 12:10

Ma már inkább a bort választja, mint a Fideszt Mellár Tamás, de szerinte nem ő változott.

A 168 Órának a professzor hosszan mesél a szüretről, a borairól és arról, miként csöppent a borászkodásba. Közgazdászként nem lenne szabad másfél hektáron kézműves borokat készíteni, mert az örökölt birtok túl nagy hobbinak, a gazdaságos műveléshez viszont kicsi. Számára igazi kihívás a szőlőtermesztés és a borkészítés, van, amikor telefonos segítséget kér profi barátaitól.

Fiatalon kifejezetten utált a szőlőben dolgozni, a bort sem szerette. Először a bort ­­szerette meg, utána, ahogy öregedett, egyre inkább visszatért ősei­­hez, földtúró lett, de neki a szőlő hobbi,

nem akar új frontokat nyitni, 63 évesen nem profilírozná át magát. 

A politika az más. Bár Orbán Viktor legszűkebb tanácsadói kö­zé tartozott, Fidesz-közeli közgazdászként emlegették, jövőre függetlenként indulna Baranya 1. számú választókerületében. A MoMa után már az LMP is mögé állt, de sosem volt párttag, akkor sem, amikor a Fidesszel szimpatizált. 2011 elején vált világossá, hogy már nem tudja képviselni a fideszes irányvonalat.

Ma Magyarország sorsdöntő helyzetben van, ilyen időkben nem ülhetek tétlenül.

A kormány bírálatánál többet akar, és azért most, mert már az a tét,

hogy Magyarország bent marad-e az unió­­ban, stabilizálni tudja-e a helyzetét itt és a monetáris unióban, vagy kívül kerül, és egyre távolodik Európától, az európai kultúrától, demokráciától, és helyette az oroszokkal, valamint a törökökkel fűzi szorosra a kapcsolatát.

Durva DK-videó: Orbán kilépne az EU-ból
Idézetgyűjtemény csak tiszta forrásból, bónusz Hofi Géza.

A Fidesz verhető

Őt ez motiválja, meg az, hogy tetemre hívja a demokratikus ellenzéki pártokat. Izgalmas kérdésnek tartja, beállnak-e mögé. Ha igen verhetőnek tartja a fideszes jelöltet.

Nő a Fidesz elutasítottsága, de az emberek nem tudnak kire szavazni, mert nincs hiteles alternatíva. Az ellenzéki pártok bizalmi tőkéje elveszett, ideje aktivizálni magukat a helyi szinten elismert civileknek.

Nem ő változott, az ő értékrendje állandó. A Fidesz vezetői mondanak teljesen mást, az európai orientációtól a paksi bővítésen át társadalompolitikai kérdésekig. Sem erre, sem arra nem gondolt, hogy a Kádár-rendszer megbukik, hogy Horn Gyula miniszterelnök lehet.

Az emberek azt hiszik, a Fidesz-kormány annyira beágyazódott, hogy nem lehet kirobbantani. A történelem nem így működik, egy hónap alatt történhet annyi minden, mint húsz év alatt sem.

Mellár Tamás nem tartja kizártnak, hogy ha elindul a választáson, karaktergyilkosság kezdődik, lelkileg készül rá és majd zongorázik. Játszik templomi énekeket, Zengővárkonyban, az egyháznál presbiter és gondnok. Vidékiként, egyetemi tanárként, vallásos emberként úgy látja, a magyarok rossz állapotban vannak, és a legrosszabb, amit a faluban, a templomban lát, hall.

Felfoghatatlan, hogy az emberek ennyire fogékonyak az uszításra, s mennyire nem értik, mi történik migrációügyben. Az őcsényi eset nem lepett meg, ugyanezt látom Zengővárkonyban is.

A fiataloknál már jobb a helyzet, mint öt éve, akkor apolitikusak voltak, most aktívabbak, a saját bőrükön érzik a bajt, mert a barátaik sorra mennek külföldre. Emiatt akár optimista is lehet.

Gazdaság - Pénzügy - GKI-konferencia
Mellár Tamás: Bözsi néni is tudja, választási költségvetés jön
„Most még nem néz ki annyira tipikusan választási költségvetésnek, amikor odaérünk, akkor majd olyan lesz.”
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.