Belföld

Popper Pétert idéz Bojár, aki Orbán ellen az ördöggel is összefogna

Az üzletember szerint a kormányfő akkora fenyegetést jelent, amit el sem tudunk képzelni.

A Hír Tv-ben azt mondta Bojár Gábor, hogy a Momentumnak csak szimbolikus támogatást adott. Az egymillió forinttal természetesen nem vette meg a pártot, csak a szimpátiáját fejezte ki, most viszont – úgy érzi – a kis pártok közös fellépése mellett kell kiállnia. Azt szeretné, ha a Momentum és az LMP is része lenn az Új pólusnak, mert enélkül nincs esélye a kormányváltásnak, márpedig a legkisebb esélyt is meg kell ragadni.

Akkora fenyegetést jelent, ha a Fidesz hatalmon marad, amit el sem tudunk képzelni. 

Emlékeztetett rá, hogy szerinte reális a veszély az EU elhagyása, de most a helyzet ennél jóval súlyosabb, miután Orbán – az őcsényi ügyre reagálva – gyakorlatilag már erőszakra biztatott. E ponton visszaidézte a néhai Popper Péter pszichológiai elemzését a Fidesz elnökéről, amelynek az volt a lényege, hogy a kormányfő ellenség nélkül (Brüsszel, Soros György) partra vetett hal.

Nagyon fél, hogy ez az örök ellenségkeresési kényszer végül tragédiához vezet. Jön Trianon 100 éves évfordulója, és nem zárja ki, hogy fegyveres konfliktusokat provokálunk szomszédainkkal.Bojár Gábor közölte: nem feltétlenül háborúra gondol, de helyi konfliktusokat elképzelhetőnek tart, ami emberéleteket követelhet.

Mert mindig egyre nagyobb ellenség kell, ebből az következik, hogy ezt fokozni kell, és nagyon nehéz elképzelni, hogy ezt lehet, ilyen veszélyek nélkül fokozni.

 

Ő érti, hogy a kis pártoknak nehéz összefogniuk, mert az ördögi zsenialitással megalkotott kampányfinanszírozási rendszer ebben nagyon ellenérdekeltté teszi őket, de akik az önálló induláshoz ragaszkodnak, azok nem gondolják komolyan Orbán Viktor legyőzését. Ilyen az LMP is, amelynek még nagyobb a felelőssége, mint a Momentumnak, márpedig nem szabad elfelejteni, mekkora a történelmi felelősség.

Bojár Gábor is azért vállalja az ilyen szerepléseket, noha neki sem tesz jót, hogy nem az üzletéről beszél üzletemberként, miközben ráadásul még politikai ambíciója sincs. A kormányváltás után visszavonulna, soha nem beszélne politikáról nyilvánosan, de most úgy érzi, nem szeretné úgy leélni a hátralévő életét, hogy lelkiismeret-furdalása van amiatt, hogy szólhatott volna, de nem tette.

A lényeg az, hogy ennek az országnak a jövőjéről van szó, és ezért még az ördöggel is érdemes összefogni.

Az üzletember a Jobbik eredeti céljait, küldetését még nem tudta elfelejteni, most éppen a Fidesszel ellentétes mozgást lát, de egyelőre nem tudja, az mennyire hiteles.

Bojár Gábor egyébként az interjúban arra a Popper írásra utalt, amit 2005-ben a 168 Óra nem hozott le. Az akkori főszerkesztő, Mester Ákos két éve azt írta, tévedett, és tartozik azzal Popper Péter emlékének, hogy utólag közli a szöveget és megköveti a legendás pszichológust óvatosságnak gondolt szerkesztői tévedéséért (ahogy fogalmazott: “elgyávulásáért”).

popper péter (popper péter)
Utóközlés: Popper Péter Orbán Viktorról
Tíz éve a néhai legendás pszichológus jegyzetet írt a 168 Órának. Akkor a főszerkesztő azt mondta neki: „Ez túl erős, Péter”. Mester Ákos most beismeri, tévedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik