Belföld

Ennyit kellene keresniük a magyar ápolóknak és orvosoknak

Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház igazgatója egy egészségügyi konferencián többek között arról beszélt, hogy a kórház által megrendelt felmérés szerint, mennyit kellene keresniük az egészségügyi dolgozóknak ma Magyarországon a tisztességes megélhetéshez. Számait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

A szakértő hozzáfűzte: jelenleg az egyharmadánál járunk a nyugat-európai egészségügyi dolgozók béreinek, és minden kutatás azt mondja, hogy az elvándorlás addig nem áll meg, amíg a magyar bérek el nem érik az 1000 kilométeren belül elérhető bérek kétharmadát.

Lantos szerint az egészségügyben mára új szintre érkezett az utóbbi tíz évben megfigyelhető bérnyomás. Úgy vélte, emiatt belátható időn belül a fenti táblázatban látható bérek is meg fognak majd duplázódni, és nagyjából ekkor fogjuk majd tudni elérni a nyugat-európai átlagot. Hozzátette: a bérnyomás miatt jelentős szolgáltatás árnövekedést prognosztizál a hazai magán-egészségügyi szolgáltatóknál, hiszen a fizetőképes pacientúra nem tudja kitermelni a béremelés költségeit.

Korábban arról írtunk, hogy Lantos Gabriella szerint hogyan kellene átalakítani a magyar egészségügyet, amire szerinte egyetlen év is elegendő lenne. Ebben a cikkünkben pedig annak jártunk utána, hogy Lantos szerint pontosan mennyi lenne az egészségügyi alapdíj, amit mindenkinek – így a nyugdíjasoknak is – fizetniük kellene, és hogy ez miért lenne igazságosabb, mint a mostani rendszer.

„Börtönbe zárnának, ahogy a kórházban dolgozom” – szétrohadt a magyar egészségügy
A címben idézett mondatot egy friss diplomás, fiatal orvos mondta egy pódiumbeszélgetésen.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik