Belföld

Milliókat kapnak a betöltetlen praxisokat elfoglaló háziorvosok

Az egészségügy legnagyobb baja a sok, több éve betöltetlen praxis. Orvosok és fogorvosok is kapnak most állami pénzt.

Egymilliárd forinttal növelték a háziorvosi praxisvásárlásra és letelepedésre fordítható támogatás keretét – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn. Ónodi-Szűcs Zoltán közölte, így összesen 2,25 milliárd forint áll rendelkezésre erre.

Az államtitkár hozzátette, a keretösszeget azért emelték meg, hogy minden pályázó, aki megfelel a követelményeknek, megkaphassa a támogatást, és az idei évtől alapellátó fogorvosok is jelentkezhetnek a támogatásra. A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a pályázat elnyerése után legalább 6 évig biztosítják az ellátást.

A letelepedési pályázatok esetében az elnyerhető támogatási összegek alakulása attól függ, hogy hány éve volt az adott praxis betöltetlen. Így 12 millió forint nyerhető el az egy éve, 14 millió a két éve, 16 millió a három éve üresen álló praxisok esetében.

Így ha valaki egy öt éve betöltetlen háziorvosi praxisra jelentkezik, akkor az elnyert támogatási összeg 20 millió forint is lehet. Praxisvásárlási pályázat esetén az elnyerhető támogatás maximum 4 millió forint. A pályázatokat október 15-ig lehet beadni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK).

Az államtitkár beszámolt arról, hogy eddig 117 pályázat érkezett, ezek közül 73-at bíráltak el nyertesnek. Praxisjog vásárlására az 54 pályázatból 35 nyert el támogatást, letelepedési támogatást a 37 pályázóból 21 kapott, míg a fogorvosi letelepedési lehetőségre 26-an pályáztak és 17-en nyertek. Eddig csaknem 626 millió forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak.

Ónodi-Szűcs szerint a kormány elkötelezett az alapellátás megerősítése mellett, és emlékeztetett arra, hogy a jövő év februárjától újra 130 ezer forinttal fog emelkedni a praxisok havi finanszírozása. Az államtitkár megemlítette, arról még folyik a konzultáció a kamarával, hogy ezt a pénzt praxisjog, kártyapénz vagy területi szorzó alapján kapják meg az orvosok.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy jelenleg 300 körüli a tartósan betöltetlen praxisok száma az országban.

(MTI; kiemelt kép: MTI Fotó/ Veres Nándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik