Belföld

A Fidesz szerint a pedagógusok számíthatnak a kormány támogatására

Ma a létbizonytalanság helyett kiszámíthatóság jellemzi az oktatást, a pedagógusok biztosak lehetnek abban, hogy számíthatnak a kormány támogatására – emelte ki Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő csütörtök délután a pedagógusok világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Mutatunk egy megrendítő térképet a magyar oktatás helyzetéről
Rétvári államtitkár szerint nincs országos pedagógushiány. Mi azért találtunk több mint 180 olyan települést, ahol tanárt keresnek.

A kormánypárti politikus kifejtette: a jövő generációját, a gyermekeket a pedagógusok nevelik, oktatják, ezért kiemelten foglalkozni kell azzal, hogy ne csak erkölcsileg, hanem anyagilag is megbecsüljék őket. A Fidesz szerint legalábbis ezt szolgálja többek között a pedagógus életpálya és az ahhoz kapcsolódó béremelések is.

Dunai Mónika szerint:

  • Sajnos a pedagógusok helyzete nem volt mindig ilyen.
  • 2010 előtti időszakban a baloldali kormányok nem becsülték meg a pedagógusokat sem erkölcsileg, sem anyagilag.
  • A baloldali kormányzás alatt mindig csak kihasználták és átverték a pedagógusokat.
„Ki menne el, ha itthon is olyan lenne, mint kinn?”
Hanna, a kockásinges tüntetések egyik résztvevője májusban érettségizett, Angliában folytatja tanulmányait. Úgy látja, a magyar oktatásban nem sok minden változott a tiltakozások hatására.

A kormánypárti politikus kitért arra is, hogy a parlamenti padsorokban most is ott ülnek, akik korábban megszavazták, hogy elvegyenek egyhavi bért a pedagógusoktól. Dunai Mónika szerint a baloldalon azóta sem változott semmi, ezért mindegy, hogy most mit ígérget a baloldal a pedagógusoknak, ezek csak reménytelen helyzetben lévő pártok kétségbeesett ígérgetései.

Dunai Mónika úgy vélte, hogy ha az ellenzéken múlna, most sem lenne több pénz oktatásra: nem lenne pedagógusbér-emelés, nem lennének iskolafejlesztések sem. Ugyanis az ellenzéki pártok Gyurcsány Ferenctől a szocialistákon át a Jobbikig azt sem szavazták meg, hogy jövőre 572 milliárd forinttal többet adjanak az oktatásra, mint amennyi az „utolsó szocialista költségvetésben” volt.

Facebookon és Vaterán keresnek tanárokat az iskolák
Van olyan általános iskola, ahol az elsős osztálynak nincs még tanítója.

Bezzeg a Fidesz 2010 óta folyamatosan pótolja az oktatásba a szocialista kormányzatok által kiszivattyúzott pénzeket: a bérek 2013 óta átlagosan 50 százalékkal emelkedtek, az állam felelősséget vállal az iskolák fenntartásáért, tornatermeket, uszodákat építenek. Több mint félezer településen iskolákat fejlesztenek, új iskolákat építenek – sorolta Dunai Mónika.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik