Belföld

Kirakják a genderelméletet a tantervekből

Több közoktatást érintő jogszabály jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben, ezeket a hvg.hu ismertette. Többek közt rögzítették, hogy az idei tanévben az érettségin a diákok már nemcsak az állami kiadó történelmi atlaszát használhatják majd, hanem a régebbi kiadásokat is.

Másik feltűnő változás, hogy a genderelméletet eltávolították a kerettantervekből, ami például abban nyilvánul meg, hogy a Társadalomismeret érettségin már nem lesz tétel a  „A gender-elmélet és annak kritikája”

Az általános iskola 7-8. osztályos biológia tantervében eddig volt egy olyan fejezet, hogy a „Biológiai nem és nemi identitás megkülönböztetése”, ehelyett mostantól „Az öröklött és tanult tényezők megkülönböztetése a nemi működés során” című témakörről tanulhatnak a diákok.

Továbbá az iskolások eddig tanultak olyanokról, mint „A szexuális viselkedés biológiai aspektusai (nemi szerep vs. gender stb.)”, vagy „A nem kialakulása: kromoszomális, ún. genetikai nem, ivarmirigy nem, nemiszervi nem, külső nem, társadalmi nem (gender), az ún. nemi identitás. Az identitás összetevői, fejlődése.”.

Ezeket is törölték a tananyagból, helyettük „A szexuális viselkedés biológiai aspektusai” és „A nem kialakulása, a nemi szerepek összetevői, fejlődése” került a tananyagba.

Változás még, hogy bekerült az alsós kerettantervbe a dzsúdó, a mindennapos testnevelésbe két óra erejéig most már ezt is beépíthetik az iskolák.

Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik