Belföld

Nagysebességű vasút épülhet Budapesttől Kolozsvárig

Később meghosszabbítanák Bukarestig.

Magyar-román együttműködés keretében „gyorsvasúti” kapcsolat létesül Budapest és Kolozsvár között – jelentette be a Magyar Vasút 2017 konferencián Szijjártó Péter.

A bejelentésről tudósító IHO hozzáteszi: az előző nap Kolozsváron tárgyaló külügyminiszter a részletekről nem beszélt, de azt elárulta, hogy a később megvalósuló Budapest-Bukarest „gyorsvasút” első szakaszáról van szó.

A szaklap azt írja, hogy a „gyorsvasút” kifejezés nem egészen helytálló, azon ugyanis a vasutas szakma a nagyvasúttól független, önálló személyszállító rendszereket érti, mint például Németországban az S-Bahn. Vagyis Budapest és Kolozsvár között inkább nagysebességű vasút fog épülni, ez viszont további találgatásra ad okot. Ugyanis a 160 km/órás sebesség az európai vasutakon már nem számít nagysebességűnek, így kérdés, mi történik az erre a sebességre méregdrágán alkalmassá tett, de soha ki nem használt Szajol-Püspökladány, illetve a felújítás alatt álló Püspökladány-Biharkeresztes közötti vonallal, ahol nem is szerepel a célok között ez a sebesség.

(A fenti kép a Sinkanszenről természetesen illusztráció. Europress / Biosphoto / Michel Gunther)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik