Belföld

Ezek voltak az utolsó cseppek Botka László poharában

Molnár Zsolt ügye nemcsak utolsó csepp volt, hanem óriási tüske, ami elfertőződött az MSZP-ben. Meglepő módon még Botka László lemondása után sem indul vizsgálat az ügyében.

A hétfői nap egyik vezető híre volt, hogy Botka László visszalép az MSZP miniszterelnök-jelöltségétől. Sokan, sokféle magyarázattal álltak elő, de a lényeg az volt, hogy a szocialista párton belül olyan törésvonalak vannak, amik akár a párt vesztét is okozhatják. Botka ezeket igyekezett kiküszöbölni, de beletört a bicskája. Az Index is beszélt szocialistákkal, akik hasonló narratívákat vázoltak.

Az egyik fő gond volt, hogy Botka új kampányfőnököt szeretett volna. A posztot a volt pártelnök, Tóbiás József töltötte be. Botkával megromlott a viszonyuk, így a szegedi polgármester inkább Harangozó Tamást látta volna szívesen a poszton. Botka tervét azonban nem támogatta a párt.

Ennél szövevényesebb és szappanoperásabb Molnár Zsolt helyzete: az elnökségi tag ügyeit kivizsgáltatta volna Botka. Pontosabban azt, hogy mi volt a szerepe Tarjányi Péter és Lattmann Tamás színre lépésében, akik Botka félreállítását akarták, Lattmann pedig állította, őt az MSZP vezetői kérték fel korábban kormányfőjelöltnek. Molnár nevét Lattmann is említette egy interjúban, ráadásul Molnár és Tarjányi jóban vannak.

Emlékezetes, hogy Botka a nyáron árulónak nevezte Molnár Zsoltot.

Nem indult vizsgálat Molnár ellen, aki bizonygatta, nem ő áll az egész mögött. Az elnökség elfogadta a magyarázatát, így Botka számára nyilvánvalóvá vált, az elnökségre nem számíthat. Molnár amúgy az Indexnek azt mondta, nem tudta, hogy Tarjányiék Botkára pályáznak, csak annyit, hogy

széles körű összefogás a NER leváltásáért, nem tudtam, hogy személyi kérdésekbe beleszól.

Ujhelyi István EP-képviselő, aki lemondott MSZP-alelnökségéről a történtek hatására, közölte, felháborította, hogy a párt elnöksége még csak nem is szavazott Molnárról. Így Molnár Zsolt sem tisztázhatta magát, a párt sem tudott Ujhelyi szerint megtisztulni. Jellemző a megosztottságra, hogy Molnár és Mesterházy Attila nemrég Brüsszelben járt, de Ujhelyivel nem találkoztak, csak Szanyi Tiborral.

A cikk idézi a Molnár Gyula pártelnök által a HírTV-ben elmondottakat, miszerint „meghekkelték a szocialista pártot”, vagyis Botkát. Szerinte is szerepe lehetett a Tarjányi-Lattmann-párosnak a történtekben. “Néhányan úgy érezték, eljött a pillanat, amikor picit nagyobbat kell csapni a rendszeren” – fogalmazott. Azt nem zárta ki, hogy párton belül lehetnek árulók, Molnár Zsolt ellen viszont változatlanul nem indul vizsgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik