Belföld

Évekre börtönbe küldik a pusztaszeri repülőbaleset pilótáját

Nem jogerősen bűnösnek mondta ki légi közlekedés veszélyeztetésének bűntettében a Szegedi Járásbíróság kedden azt a pilótát, aki 2014 nyarán életveszélyes balesetet okozott a pusztaszeri magánrepülőtéren. Négy év végrehajtandó börtönbüntetést kapott és öt évre eltiltották légi jármű vezetésétől.

A baleset 2014. július 2-án történt, a kisrepülő délelőtt 10 órakor szállt fel egy utassal a fedélzetén.  A földről többen figyelték a gépet. A pilóta túl alacsonyan repült, és  az egyik ilyen manőver közben életveszélyesen megsebesített egy fiatalt. Az ötvenes éveiben járó férfi állítólag a nyomozóknak korábban azt mondta, vezetéstechnikai hibát vétett.

A Csongrád Megyei Főügyészség kedden további részleteket közölt az ügyről. Eszerint a vádlott táboroztatást szervezett egy pusztaszeri tanyán, ennek részeként sétarepülést is tartott vitorlázórepülőjével.  Megengedte, hogy a több mint húszfős csapat a reptéren, a szélzsák közelében álljon, hogy integetni tudjanak a gép utasának. A pilóta meg akarta viccelni őket, ezért manőverezett. Úgynevezett áthúzást hajtott végre, vagyis a fejük felett repült közvetlenül. Ám túl alacsonyan szállt, voltak, akiknek le kellett guggolniuk, illetve el kellett futniuk, hogy ne sérüljenek meg.

A következő manőver közben ismét – a már megijesztett – táborozók felett akart elhúzni, ám ezúttal a repülő mankókereke fejen ütötte az egyik lányt, életveszélyes sérülést okozva neki.

MTI Fotó: Donka Ferenc

Az ítélet szerint a pilóta többszörösen megszegte – egyebek mellett –  a repülőtér üzemeltetésével, a légi közlekedéssel, a repülések végrehajtásával kapcsolatos szabályokat, amellyel 21 ember életét, testi épségét veszélyeztette szándékosan, illetve egyiküket véletlenül meg is sebesítette.

A bíróság egy másik, de a balesethez kapcsolódó ügyben  – szintén nem jogerősen  -légi közlekedés veszélyeztetésének bűntettével összefüggésben elkövetett 2 rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntettében is bűnösnek mondta ki a férfit, ezért halmazati büntetésül 1 év 6 hónap végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A baleset után, de még a rendőrség kiérkezése előtt ugyanis a férfi megpróbálta rávenni a két szemtanút, állítsák azt, hogy a baleset a lány hibájából történt. Pedig tisztában volt azzal, hogy egyedül ő tehető felelőssé a balesetért.
A bíróság ítéletét az ügyész mindkét esetben tudomásul vette, ám a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így sem a légi közlekedés veszélyeztetésének bűntette vonatkozásában, sem pedig a hamis tanúzásra felhívás bűntette vonatkozásában meghozott ítélet nem emelkedett jogerőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik