Belföld

2050-ben szabadulhat a kettős gyilkos unoka

Ítéletet hirdetett hétfőn a Debreceni Ítélőtábla a hosszúpályi kettős gyilkosság ügyében, ahol megkeresésünkre közölték: a nagyszülei megölésével megvádolt fiatal férfi

jogerősen életfogytiglant kapott, és legkorábban 35 év múlva szabadulhat feltételesen. Ezzel lényegében helybenhagyták a törvényszék márciusi döntését, viszont a másodfokon eljáró táblabíróság vagyonelkobzást is elrendelt, 162 ezer forintot. Ha az ügyészen múlt volna, a vádlottat soha nem engedik ki, míg a vádlott és védője enyhébb büntetést próbált kiharcolni.

A fiatalember  – aki még nincs 30 éves – két évet előzetesben ült, vagyis 2050-ben szabadulhat legkorábban.

A tettes kapcsolata nem volt felhőtlen a nagyszüleivel már a gyilkosság előtti években sem. Pedig ő volt kedvenc unoka, idős rokonai támogatták. Kivételezett helyzetben volt.

Többször megesett, hogy nagyobb összegek tűntek el a házból. Az idős emberek sejtették, hogy unokájuk a tettes. A vádlott különböző szórakozóhelyeken, szállodában végzett alkalmi munkát, de tartós állása nem volt. Anyagi helyzete folyamatosan romlott, édesanyja és nevelőapja rendszeresen támogatták, de ez nem fedezte költséges életformáját. Elhatározta, hogy a nagyszüleitől fog pénzt szerezni, mindenáron.

2015. április 3-án Debrecen belvárosában sétálgatott, akkor gondolta ki, hogy milyen ürüggyel keresse fel őket. Miután összeállt a fejében a terv, hazament, otthonról elvitt egy húsvágó bárdot, majd kora délután elindult busszal a nagyszüleihez. Megvárta, hogy egyedül maradjon nagymamájával, hogy pénzt kérjen tőle. Amikor ez megtörtént, közölte, hogy 70 ezer forintra van szüksége, de az asszony visszautasította.

Korábbi vallomása szerint ekkor „felment benne a pumpa”, elővette a bárdot és fejbe vágta vele a 74 éves asszonyt. Azt gondolta, hogy ezek után a 80 éves nagyapjával is tennie kell valamit, így behívta a szobába és őt is fejbe verte a bárddal. Ezután kutakodni kezdett, ám hallotta, hogy nagyszülei még élnek. Visszament és tovább bántalmazta őket a húsvágóval, majd a konyhában felkapott egy kést, és nyakon szúrta idős rokonait, hogy biztosan meghaljanak. Miután végzett velük, ismét értékek után kezdett kutatni. Az idős párnak, 126 ezer forintért, két vékony aranyláncért és egy pár arany fülbevalóért kellett meghalnia.

hosszupalyi(650x433).jpg (hosszúpályi, kettős gyilkosság, rendőrség, helyszínelés, )
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A fiatal taxival ment vissza Debrecenbe, majd otthon a szemétledobóba dobta véres ruháját és a bárdot, rendbe tette magát, és elvitte a szüleit vacsorázni. A családtagok másnap a kora délutáni órákban mentek vissza Hosszúpályiba, ekkor találtak rá az áldozatokra.

A vádlott Debrecenben maradt, felkereste barátnőjét, akinek a meggyilkolt nagyszülőktől elhozott pénzből virágcsokrot, süteményt, parfümöt és ékszert vásárolt.

Kezdetben tagadta, hogy ő követte el a bűncselekményt. Azt mondta, hogy egy nagyobb összegű uzsorakölcsön miatt mások ölték meg a nagyszüleit és azok kutatták át a házat is.

A márciusi ítélet indoklásában azonban elhangzott: a helyszínen csak a vádlott DNS nyomait rögzítették, ráadásul a vádlott történetét a tanúvallomások sem támasztották alá. K. Csaba később beismerő vallomást tett és feltárta a bűncselekmény minden részletét.

Fotó: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik