Belföld

„Öntököndöfés” a civilek elleni Orbán-hadjárat

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 09. 28. 15:24

A politikába vetett bizalom romlott, miközben erősödött a civil/nonprofit szervezetek iránti.

Csak a politikusból (LMP) nemzetbiztonsági kockázattá váló Vágó Gábor parlamenti klasszikusa, az „öntököndöfés” adhatja vissza az alábbi felmérés lényegét.

A Civil Kollégium Alapítvány és a Közösségfejlesztők Egyesülete Közbizalom 2017 című felmérése arról ad képet, hogy az emberek mekkora bizalommal viszonyulnak egyes intézményekhez. Ez – mint írják – a társadalom állapotának fontos mutatója, amit a közösségfejlesztők 11 éve mérnek. A kutatás most sem volt reprezentatív, de mivel a kérdések nagyjából azonosak maradtak, így módot ad az összehasonlításra, a fontosabb trendek bemutatására.

2017 egyik legfőbb jelensége, hogy tovább erősödött a hazai civil-nonprofit szervezetek iránti bizalom az előző évekhez képest, ami összefügghet az elmúlt másfél év kormányzati hadjáratával. Az a jelek szerint éppen ellenkező hatást fejtett ki, a társadalom egy része még határozottabban a civileket tünteti ki bizalmával.

Budapest, 2017. április 12.
Nagyméretű szívet formálnak a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetés résztvevői a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2017. április 12.
Nagyméretű szívet formálnak a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetés résztvevői a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A civilek iránti kiemelkedő bizalmat (63,62%) a rendőrségé követi (52,4%), jócskán lemaradva. Az összes többi vizsgált intézmény megítélése romlott a legutóbbi, 2016-os adatokhoz képest. A politikusokba és a parlamentbe vetett bizalom más országokban is alacsony, de a politikusok bizalmi indexe (17,4 százalék) és parlamenté (20 százalék) romlott a legtöbbet, náluk jobban bíznak az igazságszolgáltatásban, az egyházakban és az önkormányzatokban is, pedig az emberek 76 százaléka alig lát esélyt arra, hogy beleszóljon a helyi ügyekbe.

A kutatás nagyon elgondolkodtató és eddig nem tapasztalt új jelensége volt, hogy az emberek akkor lennének aktívabbak a helyi és a közpolitikában, ha nem kellene félniük attól, hogy utóbb a munkahelyükön ennek megtorló következménye lehet.

Bibó Istvánt idézve megjelent a „félelem hínárja”.

Ez a kutatás készítői szerint már utalás a fortélyos félelemre, ami az egészséges társadalmi részvétel egyik legnagyobb akadálya és veszélye, a demokrácia legnagyobb ellensége.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.