Belföld

Törvénysértően tiltották meg a tüntetést Orbán évértékelője előtt

A BRFK abszurd érvet vett elő: szerintük a szervezők figyelmen kívül hagyhatták volna a rendőrségi döntést.

Törvénysértően járt el a rendőrség két évvel ezelőtt, amikor megakadályozta, hogy két aktivista tüntetést szervezzen Orbán Viktor évértékelője idején a Várkert Bazár elé – erről most hozott jogerős döntést a Kúria.

Az aktivisták jogi védelmét ellátó Magyar Helsinki Bizottság közölte: a MostMi csoport aktivistái, Takács Borbála és Takács Flóra az évértékelő előtt egy héttel, 2015. február 20-án jelentette be a demonstrációt a rendőrségen. A másnapi egyeztetésen azonban a BRFK közölte velük, hogy a demonstrációt nem lehet megtartani, mert az I. kerületi önkormányzat a területet használatba adta az évértékelőt szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek az évértékelő biztosítására és a közvetítő-kocsik elhelyezésére.

Mivel az aktivisták nem módosították bejelentésüket, a rendőrség úgy foglalt állást, hogy a gyülekezés „lehetetlen célra irányul”, a két rendezvény egyszerre nem tartható meg. A végzésben a rendőrség olyan jogorvoslati tájékoztatást adott, amellyel akár évekig is eltarthat az eljárás, szemben a gyülekezési jogról szóló gyors bírósági jogorvoslattal.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a tiltás és a jogorvoslatról szóló tájékoztatás is törvénysértő volt. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2015. március 2-án hozott végzésében hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését, csakhogy akkor az évértékelő már három napja véget ért.

Az aktivisták személyhez fűződő jogsértés, és kártérítés miatt pert indítottak a rendőrség ellen. Az első- és másodfokon eljáró bíróságok elfogadták a BRFK abszurd magyarázatát arra vonatkozóan, hogy mivel a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül utasították el, az valójában sem formájában, sem tartalmában nem volt tiltás, így a csoport nyugodtan megtarthatta volna az ellentüntetést.

A jogvédő szervezet álláspontja szerint azonban a rendőrség egyértelművé tette, hogy elsőséget tulajdonít az évértékelőnek, és úgy ítéli meg, hogy az ellentüntetés nem tartható meg, márpedig ezek után egyáltalán nem volt elvárható a szervezőktől, hogy figyelmen kívül hagyják a hatósági döntést, és a demonstrációt a rendőrségi intés ellenére lebonyolítsák.

A Kúria végül megállapította a rendőrség jogsértését, és 100-100 ezer forintos sérelemdíjat ítélt meg a tüntetésszervezőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik