Belföld

BKK-botrány – még két hónapig biztosan nyomoznak

Továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoznak a BKK-botrány kapcsán indult ügyekben.  Megkeresésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság hétfő este közölte: előterjesztést tettek az ügyészség felé, hogy az eljárások határidejét hosszabbítsák meg két hónappal. A szeptember végéből így november vége lett.

Három ügyről van szó:

  • Információs rendszer vagy adat megsértése miatt nyomoznak, miután egy ismeretlen hekker feltörte az e-jegyrendszert, és az ezzel kapcsolatos dokumentációt eljuttatta a 24.hu-hoz, lapunk pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz. Több mint háromezer ember adatai kerültek a birtokunkba: nevek, e-mail címek, személyiigazolvány-számok.
  • Személyes adattal való visszaélés miatt is tart az eljárás egy ismeretlen hekker ügyében, aki feltörte az a Bubi rendszerét, és megszerezte több mint 5 ezer ember adatait, a Mol Bubi aktív szerződéseinek egy részét.
  • Hűtlen kezelésben is tovább nyomoznak. Ez az eljárás az e-jegyrendszer fejlesztési hibái miatt indult, és a BKK és a fejlesztést végző a T-Systems felelősségét vizsgálják.

Korábban nyomoztak egy negyedik ügyben is, amelynek gyanúsítottja is volt: egy 18 éves, etikus hekkerként ismert fiú, aki a valós ár töredékéért vett egy BKK-bérletet, majd értesítette a BKK-t, hogy a rendszer könnyedén kijátszható. Választ nem kapott, ám a T-Systems feljelentette, a rendőrség pedig előállította, és eljárás indult ellene információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt. Ám azóta megszüntették ellene a nyomozást, mert az ügyészség úgy ítélte, hogy amit tett, az nem jelent veszélyt a társadalomra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik