Belföld

Juszt László az orosz állami propagandatévé magyar arca lett volna

juszt lászló (juszt lászló)
juszt lászló (juszt lászló)

A Russia Today, moszkvai, többnyelvű TV magyarországi, magyar nyelven sugárzó csatorna beindítását tervezi 2017-18-ban. Olyan magyarországi ismert televíziós személyt keresnek, aki a csatorna arca, állandó műsorvezetője lehet. Voloshin úr személyesen is ismeri Juszt Lászlót. A több évtizedes munkáját nagyra tartja, ezért javasolta őt a moszkvai központnak. A javaslatát a moszkvai központ tetszéssel elfogadta. Juszt László a felkérést megtisztelőnek tartja. … A csatornát ismeri, céljaival egyetért.

Ez egy részlet egy emlékeztetőből, amely állítólag tavaly decemberben készült Juszt László és az említett orosz férfi, a Russia Todayt képviselő, az Orosz Befektetési Alapítvány igazgatója közötti megbeszélésről. A dokumentumot az Átlátszó szellőztette meg.

A történet két évvel korábbról indul, az orosz állami propagandatévé, az azóta RT-re átkeresztelt Russia Today világméretű terjeszkedése során szóba került egy esetleges magyar adás is.

Legalábbis Lovas István, ahogyan az Átlásztó írja, orosz- és magyar kormánybarát jobboldali újságíró lobbizott az orosz elnöknél egy ilyen adás mellett. Azonban Moszkva nem őt, hanem Jusztot választotta ki a csatorna magyar arcának.

Juszt az elképzelések szerint havonta nettó 2 millió forintot kapott volna a céges telefon- és autóhasználat mellett.

Azonban az egészből nem lett semmi, mert állítólag a rubel leértékelődése miatt Moszkva lefújta a magyar projektet.

Juszt pert indított az Átlátszó ellen, felhánytorgatva nekik, hogy az egyik cikküknek köze lehet ahhoz, hogy az orosz fél visszalépett a szerződtetésétől. Egy német író Magyarországra vonatkozó fejezetét fordította le és közölte az Átlátszó, abban Juszt és az orosz alvilág állítólagos kapcsolatára is utalt a német író. Juszt ötmillió forintra perli a portált. További részletek az Átlátszó alapos cikkében olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik