Belföld

„Magyartanár fizikaórát, angoltanár történelmet, matektanár testnevelést tart”

Akkora a tanárhiány, hogy már bármilyen szakos tanárokat keresnek, a Közigálláson a tanár szóra rákeresve még mindig több mint hatszáz találatot dob ki a hirdetési oldal.

Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke ettől függetlenül nyugodt, egy csütörtöki interjúban azt mondta, „a tankerületi központok megoldották, hogy minden diák megkapja a szükséges szakos ellátást (…) ott, ahol valamelyik szakon tanárhiány volt, áttanítással, fizetett túlmunka elrendelésével lehet orvosolni a helyzetet addig, amíg nem sikerül betölteni az állásokat.”

Az Eduline-nak  nyilatkozott néhány tanár, akik viszont azt mondták, szó sincs fizetett munkáról, erre jogszabály sem kötelezi a tankerületeket.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné már úgy látja, hogy a pedagógushiány nem csak a kisebb tepelüléseket érinti, hanem a nagyvárosokat és a fővárost is.

Hozzátette,

a szakképzésben mérnöktanárok nincsenek, nyugdíjba mentek a szakoktatók, gyógypedagógusokból is óriási hiány van, többek között logopédusokból, utazó logopédusokból, de természettudományi tárgyat tanítók körében is nagy hiány van, és nyelvtanári, valamint informatika szakos pozíciókra sincs jelentkező.

A lap egy nyelvtanár Facebook posztját is megemlíti, amiben a pedagógus azt írja, ő az egyedüli angoltanár két iskolában is.

Az egyik oktatási Facebook-csoportban pedig arról beszélgetnek a tanárok, hogy magyartanár fizikaórát, angoltanár történelmet, matektanár testnevelést tart, akár napokig.

Infó, ének, tesi, vizuális kultúra, állampolgári ismeretek már nagyon mennek nekem is

– ez áll az egyik tanár kommentjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik