Belföld

Putyin díszpolgári címe: két kérdést kaptak a rektortól a lázadó tanszékvezetők

debreceni egyetem (debreceni egyetem, )
debreceni egyetem (debreceni egyetem, )

Nem hivatalos egyeztetésen vettek részt csütörtökön a Debreceni Egyetem rektoránál azok a tanszékvezetők, akik külön állásfoglalást adtak ki Vlagyimir Putyin díszpolgári címével kapcsolatban – tudta meg lapunk. Fábián István, a Szervetlen és Analitikai Kémiai tanszék tanszékvezetője megkerésünkre elmondta, hogy nem „raportról” volt szó.

A tájékozódó megbeszélésen arról kellett beszámolniuk, hogy a tanszéki dolgozók tisztában voltak-e a szenátus döntésével, illetve hogy milyen módon zajlott a szavazás. A Fábián vezette tanszéken teljesen titkosan döntöttek az állásfoglalás kiadásáról.

Ahogy arról beszámoltunk, miután kiderült, hogy az egyetem díszpolgári címet adományoz az orosz elnöknek, több tanszék is állásfoglalást adott ki, amelyben azt írták, hogy elhatárolódnak az egyetem szenátusának döntésétől, szerintük ugyanis:

A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk.

Vajda Mihály a szenátusi döntésre válaszul lemondott professor emeritusi címéről, Erdősi Melinda egyetemi docens pedig  visszaadta a 2014-ben kapott kitüntetését, mert szerinte Szilvássy Zoltán rektor, aki szerencsétlen balfácánnak nevezte a tiltakozókat, szétrombolta a tanszékét. Az egyetem szeptember elején közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy aki tiltakozik Putyin díszpolgári címe ellen, az lejáratja az intézményt.

Putyin díszpolgársága: szabálytalanul ítélhették oda az elismerést a Debreceni Egyetemen
Személyi kérdésről nem lehet elektronikus úton dönteni. A Debreceni Egyetem szerint Putyin kitüntetése nem személyi kérdés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik