Belföld

Lázár megmondta, miért kell átnevezni a megyéket

A miniszter szerint az ellenzék kifejezetten sikeres, ami a népszavazási kezdeményezéseiket illeti.

Csonka ország csonka társadalma nem lehet sikeres – ezzel indokolta Lázár János a megyeátnevezéseket. A Kormányinfón kérdésre válaszolva kifejtette: a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, 2020-ban változik Csongrád megye neve Csongrád-Csanádra.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint szimbolikus döntésről van szó, amely azoknak szól, akik az egykori Csanád megyéhez tartoztak. Helyi jellegű kezdeményezésről van szó, amit ő javasolt a térség országgyűlési képviselőjeként, a megyei közgyűlés támogatását megszerezve. Pest megye átnevezése Pest-Pilis megyére lekerült a napirendről helyi támogatás hiányában, Nógrád megye átnevezéséről Nógrád-Hont megyére pedig még nem született döntés.

Lázárt megkérdezték arról is, miért csak kormánypárti kezdeményezésre írnak ki népszavazást, miközben az ellenzéki kezdeményezések „gellert kapnak”, vagy eléjük megy a kormány egy törvényjavaslattal. A miniszter erre azt válaszolta: az ellenzék „magáénak mondhatja azt a sikert”, hogy a kezdeményezéseik népszavazás nélkül is teljesülnek, például nem lesz olimpia, vasárnap lehet vásárolni, a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje hosszabb.

A politikus szerint mindezt nagy sikernek kellene tekinteni, a parlamenti döntéseknek köszönhetően a népszavazásra sem kell költeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik