Belföld

Kövér megbüntette Szélt, a mentelmi bizottság meg helyben hagyta

Ahhoz is engedély kell, hogy valaki egy táblát feltartson a tisztelt Ház előtt.

Elutasította az Országgyűlés Mentelmi bizottsága az LMP miniszterelnök-jelöltjének kérelmét arra vonatkozóan, hogy helyezze hatályon kívül azt a százezer forintos büntetést, amit Kövér László házelnök szabott ki Szél Bernadettre. Erről a hvg.hu ír.

Kövér még júniusban büntette meg a képviselőt, felszólalása alatt ugyanis az LMP társelnöke, Hadházy Ákos felmutatott egy táblát, amelyen „A Paks2-hálózat” felirat alatt kormányközeli személyek – Habony Árpád, Csetényi Csaba, Andy Vajna, Huth Gergely, Liszkay Gábor, Mészáros Lőrinc, Szemerey Tamás, Bencsik András, Széles Gábor – szerepeltek. Szél szerint ők profitáltak a paksi erőmű-bővítéssel összefüggésben reklámra és tanácsadásra kifizetett milliárdokból.

200 ezer forintra büntetett két LMP-s képviselőt Kövér László
Szél Bernadett és Hadházy Ákos a paksi pénzekről tartott demonstrációt a parlament üléstermében.

A házelnök arra hivatkozott, hogy tárgyi és képi szemléltetést csak előzetes házbizottsági felhatalmazással lehet alkalmazni. Szél Bernadett azonban a szólás és véleménynyilvánítás szabadságával érvelt, arra hivatkozva, hogy a szankció nincs összhangban az Alaptörvénnyel és az Európai Emberi Jogi Bíróság ítéletével. A Mentelmi bizottság elnökét az érvek nem hatották meg, helyben hagyta a határozatot azzal, hogy Szélnek nem volt engedélye az akcióra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik