Belföld

Korrupcióellenes népszavazás: „Gulyás Gergely blöfföl”

A Fidesz ki akarja fogni a szelet a népszavazási aláírásgyűjtés vitorlájából – mondta Vágó Gábor.

Gulyás Gergely blöfföl, a Fidesz célja, hogy kifogja a szelet a korrupcióellenes népszavazási aláírásgyűjtés vitorlájából – ezt Vágó Gábor volt LMP-s parlamenti képviselő, a referendum kezdeményezője mondta a hvg.hu-nak.

Az aláírásgyűjtés már elkezdődött, a kérdés így hangzik:

Egyetért-e ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?

A Fidesz frakcióvezető-várományosa azt mondta: nincs szükség a népszavazásra – a kormánypárt is támogatja az elévülési idő meghosszabbítását, ehhez elég egy törvényjavaslatot benyújtani. Vágó erre úgy reagált: egyedül az lenne elfogadható, ha a Fidesz megszavazná a házszabálytól való eltérést, és még a héten átmenne a törvényjavaslat. Minden más csak terelés – jelentette ki.

Népszavazással hívatná vissza a legfőbb ügyészt a Momentum
Készítettek egy antikorrupciós törvényjavaslatot is.

Az ellenzéki pártok viszont megfogadták Gulyás javaslatát. A Jobbik már benyújtotta törvényjavaslatát, erre készül az Együtt is, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke pedig a parlamenti pártok frakcióvezetőinek küldte el pártja törvényjavaslatát, felszólítva őket, hogy nyújtsák be. Ám Vágó szerint az ellenzék ezzel csak a saját politikai tőkéjét építi.

Fekete-Győr a portálnak azt mondta: a népszavazásra azért van szükség, mert a sikeres referendum három évig kötné a parlamentet. Emellett az aláírásgyűjtés a kampányra való felkészülést, mozgósítást is jelenti. Gulyás Gergely felvetéséről azt mondta: annyira kiábrándultak már a kormánypárt politikusaiból, hogy amit ő mond, azt semmibe veszik.

A Momentum mindezek mellett népszavazást kezdeményezett Polt Péter legfőbb ügyész visszahívhatóságáról is. Ezt azzal indokolták, hogy

amíg olyan ember a legfőbb ügyész, aki Orbán Viktor tenyeréből eszik, teljesen mindegy, hogy mi a büntető törvénykönyv betűje.

(A kiemelt képen Vágó Gábor. Fotó: 24.hu / Berecz Valter)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik