Belföld

Korrupció – jön a nagy Fidesz-teszt

Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Nem lesz menekülési útvonal.

A Fidesz is indokoltnak tartja az elévülési idő meghosszabbítását a korrupcióval összefüggő bűncselekményeknél. Ehhez nem kell aláírást gyűjteni a népszavazáshoz – mondta az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke vasárnap. A Fidesz tehát ugyanolyan komolyan veszi a korrupcióellenes népszavazást, mint a vasárnapi zárva tartás és az olimpia ügyét. Gulyás Gergelyt most szaván fogná az Együtt.

Szabó Szabolcs, a párt országgyűlési képviselője teszteli a Fideszt, benyújtja a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról szóló törvénymódosító javaslatot, így ha a kormánypártnak valóban fontos a kérdés, megszavazza azt.

A párt emlékeztetett rá, hogy elsőként csatlakozott Vágó Gábor népszavazási kezdeményezéséhez, és folytatja is az aláírásgyűjtést, ha a Fidesz mégsem támogatja a törvény módosítását.

Az Együtt olyan programot hirdetett, amely visszavenné az Orbán Viktorhoz kötődő emberektől a korrupcióval szerzett vagyonokat. Azt kárpótlásra fordítaná, jóvátételi adót vetne ki a Fidesz-közeli oligarchákra. Nyilvánossá tenné a közbeszerzéseket, a közpénz felhasználását, a politikusokra vonatkozó súlyosbító, speciális kategóriát hozna létre a korrupciós bűncselekményeknél.

Az ellenzéki pártok már elkezdték az aláírásgyűjtést a népszavazási kezdeményezéshez, amely 12 évre emelné a büntetést a korrupcióval összefüggő bűncselekményeknél. A referendum kiírásához 200 ezer aláírást kell gyűjteni. Közben kiderült, hogy a Momentum egy újabb referendumot is akar.

Népszavazással hívatná vissza a legfőbb ügyészt a Momentum
Készítettek egy antikorrupciós törvényjavaslatot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik