Belföld

Életveszélyes kutyatámadás Budapesten

Életveszélyes kutyatámadás miatt emeltek vádat Budapesten. Az állat gazdáját állítják bíróság elé gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége és gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.

A vádlott 2015-ben költözött egy XV. kerületi házba, amelyhez egy kisebb udvar is tartozott. Kutyája – egy 9 éves  staffordshire terrier – egyszer korábban sétáltatás közben már rátámadt egy emberre az utcán. Akkor szintén büntetőeljárás indult.

A ház utcára nyíló kapuját csak úgy lehetett biztonságosan bezárni, ha a kulcsot kétszer ráfordították, ellenkező esetben az már egy széllökés hatására is magától kinyílt. A tulajdonos ugyan tudott erről a hibáról, de nem javíttatta meg, pedig az ebet az udvaron tartotta.

A vádirat szerint a gazda 2015. október 9-én délelőtt kiengedte a kutyát a házból az udvarra anélkül, hogy ellenőrizte volna a kaput, ami később ki is nyílt. Az állat nem sokkal később kiszökött az utcára, ahol rátámadt egy arra sétáló nőre.

A kutya először belemart egy járókelő kezébe és a földre rántotta. A nő segítségért kiabált és próbált menekülni, de az eb egyre agresszívebben marcangolta. A támadást látva több járókelő is a segítségére sietett, és közösen próbálták – fadarabbal,  puszta kézzel illetve lábbal – leszedni róla az állatot. Amikor a nőt végre sikerült kimenekíteniük, a kutya az egyik segítőjének rontott, és a férfit több helyen megharapta. A támadásának végül egy autós vetett véget, aki a kocsijával nekiment  a férfit marcangoló kutyának, majd kihajolt az autóból és egy tárggyal a kutya fejére ütött. Az eb ezután visszafutott a ház udvarára.

A nőt életveszélyes, a férfi súlyos sérüléseket szenvedett.

– tájékoztatott hétfőn a Fővárosi Főügyészség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik