Belföld

Csodafegyvert kap Orbán Brüsszeltől

A Fidesz által patás ördögnek kikiáltott Nemzetközi Valutaalap, az IMF csúcsáról érkezhet utód az Európai Bizottság élére a 2019-ben leköszönő helyére.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, Christine Lagarde követheti Jean-Claude Junckert 2019-ben a brüsszeli Európai Bizottság elnöki tisztségében, legalábbis ezt írja a Welt am Sonntag című német lap.

A német lap úgy értesült, hogy miután Jean-Claude Juncker bejelentette, hogy a 2014-2019-es ciklus után nem vállalja tovább az Európai Bizottság vezetését, az EU jobbközép pártjait összefogó Európai Néppárt a kulisszák mögött azonnal utódkeresésbe fogott, és

állítólag a párt több vezetője Christine Lagarde-nak szánja a pozíciót.

Az Európai Néppárt “felső köreiben” azt mondták a lapnak, hogy az IMF-et 2011 óta vezető politikus “karizmatikus, tapasztalt és jól tudja érvényesíteni akaratát, így nagyon jó választás lenne”.

christine lagarde (christine lagarde, )

Christine Lagarde vezérigazgatói megbízatása az IMF-nél 2021-ig szól, de legtöbb elődje a mandátum lejárta előtt leköszönt a tisztségről, így ez nem lehet akadálya annak, hogy elvállalja az EB vezetését.

A francia politikusnő jó kapcsolatban van a legbefolyásosabb néppárti vezetővel, Angela Merkel német kancellárral,

jelölése a brüsszeli bizottság élére főként azon múlik majd, hogy Emmanuel Macron francia államfő támogatását is elnyeri-e.

Könnyen lehet, hogy 2014 után a 2019-es európai parlamenti választást is az Európai Néppárt nyeri majd, ezzel jogot szerezhet arra, hogy jelöltet állítson az EB elnöki tisztségére.

Ami az ügy magyar vonatkozását illeti:

  • a magyar kormány úgymond szabadságharcában az első labanc az IMF volt, a valutaalap elüldözését és a hitel határidő előtti, 2013-as visszafizetését kurucos tettként mutatta föl Orbán Viktor
  • a migránsozás bedurvulása óta a Fidesznek egyre több vitája támad részben a saját pártcsaládján belül, részben a néppárti Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban
  • ha a testület élére a Fidesszel amúgy is nyíltan kritikus Christine Lagarde kerül, abból a kormányzati kommunikációban csak az nőhet ki, hogy a nemzetközi Valutaalap nyíltan átvette az ellenőrzést az EU-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik