Belföld

Veszélyjelzés: kettéválik az ország

Nyugaton ősz, keleten nyár és csaknem 10 fokos hőmérsékleti különbség.

Újabb front jön, átmenetileg jelentős melegedés zajlik a légkörben, ami még a változásra kevésbe érzékenyeket is megviseli. Fokozódik a balesetveszély. Szombaton még csak nyugaton, vasárnap már másutt is sok esőre kell számítani.

Szombaton változóan felhős lesz az ég. Északnyugaton több lesz a felhő, az ország nagyobb részén viszont több órára kisüt a nap. Csapadékra késő délutántól számíthatunk: először a Dunántúlon, majd estefelé a főváros, valamint az Északi-középhegység térségében is egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar. Az Alföld nagy részén estig csapadék nem valószínű. A déli szél többfelé megélénkül, északnyugaton időnként megerősödik. A csúcshőmérséklet többnyire 22 és 27 fok között várható, de nyugaton csupán 17, 21, ugyanakkor délkeleten akár 28, 29 fok valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Külön-külön veszélyjelzés érvényes a heves zivatar, illetve a felhőszakadás miatt.Elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést adtak ki Baranya és Somogy megyére, ahol kis valószínűséggel károkozó szél, nagy méretű jég kísérheti a heves zivatart.  Felhőszakadás (25-30 millimétert meghaladó csapadék) miatt ugyanez a veszélyjelzés érvényes Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére – írja a Kiderül.hu.

Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az idő. Keleten lesz vékonyabb a felhőzet, majd délután, késő délután délnyugat felől egyre nagyobb területen kisüt a nap, kiderül az ég. Sokfelé várható eső, zápor, zivatar, nagy területen jelentős csapadék valószínű. Délutántól délnyugat felől szűnik a csapadék. Kezdetben a délies, majd az északnyugatira, nyugatira forduló szelet kísérik erős, főként zivatarok környezetében helyenként viharos lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Tiszántúlon még 25 és 29, a Nyugat-Dunántúlon már csak 15 és 18 fok között várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik