Belföld

NATO-gép hozhatja haza a hurrikán sújtotta szigetről kimentett magyarokat

Jelenleg a curacaói tiszteletbeli magyar konzulátuson tartózkodnak.

Hat magyar és egy szlovén állampolgárt mentettek ki a kormány által bérelt repülővel kedden a hurrikán sújtotta Saint Martin szigetről – jelentette be Szijjártó Péter szerdán.

A külügyminiszter elmondta: egy öttagú magyar családot, egy nőt és egy szlovén állampolgárt vittek el a szigetről a géppel, amely éjjel háromnegyed 12-kor érkezett Curacaóra, amelynek tiszteletbeli magyar konzulátusán a magyarok már biztonságban vannak.

A miniszter kitért arra, hogy a konzulátus segíti a bajba kerültek hazatérését. Az egyik forgatókönyv szerint a pápai bázisra repülő, a holland menekülteket és segélyeket is szállító NATO-gép fedélzetén tudnak hazajönni, erről folyamatosan tárgyal a magyar kormány Hollandiával és a NATO-val. Ha ez nem sikerül, konzuli kölcsönt biztosítanak az ott rekedt magyaroknak, akik így haza tudnak térni.

A miniszter elmondta: nehézséget okozott, hogy az öttagú családban az egyik gyereknek nem volt meg az útlevele, de sikerült megállapodniuk a holland hatóságokkal, hogy eltekintenek ettől, és kiengedték őket az országból. Hozzátette: ha NATO-géppel térnek haza, akkor az ügy nem igényel további adminisztrációt, ha pedig menetrend szerinti géppel, akkor a konzulátuson keresztül kiállítják a szükséges okmányokat.

Minden olyan magyar állampolgárt el tudtak hozni a szigetről, aki ezt igényelte – jelentette ki Szijjártó(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik