Belföld

Dobrev Klára: Drámaian optimista vagyok

Nincs más út, csak az összefogás útja – a többi között erről beszélt Gyurcsány Ferenc felesége zuglói fórumán. Kiderült, hogy van miért izgulnia Polt Péternek, és az is, hogy bár Dobrev Klára optimista az ellenzék választási esélyeit illetően, mindenkit arra biztat, üljön be szavazatszámlálónak. Ha pedig 2018-at elszúrja az ellenzék, akkor hosszú időre el lesz szúrva.

Fél órával a kezdés előtt már igencsak nehéz volt ülőhelyet találni a budapesti Thököly út egyik éttermében, ahol nagyjából 150-200 ember zsúfolódott össze kedd délután, hogy meghallgassa Dobrev Klárát. Gyurcsány Ferenc feleségének szereplése egy lakossági fórumon kissé furcsának tűnhet, hiszen ő maga nem politikus (noha vannak, akik szeretnék, hogy az legyen, és akár a férje helyét is átvegye), de havonta egy alkalommal részt vesz egy hasonló rendezvényen. Az tény, hogy rutinos előadóként számos problémára kitért, itt-ott felemlegetve volt miniszterelnök férjét, a Demokratikus Koalíció elnökét (aki ezzel egy időben Dunaújvárosban tartott lakossági fórumot országjárása nyitányaként), és a bő egyórás program felében kérdésekre is válaszolt.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Aki újdonságot akart hallani a DK-ról és annak programjáról, az alighanem csalódottan ment haza, de a nézők reakcióit elnézve ilyen nem volt, inkább meglévő nézeteik megerősítését várták – ezt meg is kapták.

Ne a Fidesz döntse el, ki a magyar

Előadását Dobrev néhány aktuálpolitikai utalással kezdte, hamar kijelentve:

Én magyar vagyok. Hazafi és szeretem a hazámat. Ezt nincs joga senkinek megkérdőjelezni.

Ezzel üzent azoknak – leginkább a Fidesznek –, akik szerinte meg akarják mondani, hogy ki lehet magyar, célozva arra is, hogy édesapja bolgár származású és ő maga is Bulgáriában született.

Dobrev szerint attól, hogy valaki veszekszik és kritizál, még nem lesz rossz hazafi, hazaáruló, vagy ügynök, épp ellenkezőleg: ebből látszik az igazi jószándék. Kitért arra is, hogy Magyarországon sok ember azt mondja, nem érdekli a politika, pedig ez rossz szemlélet, mert a politika határozza meg a mindennapokat. Vagyis végeredményben nap mint nap foglalkozunk vele. Az persze érthető, ha a jelenlegi belpolitikai hangulat riasztóan hat valakire. Ezért egy kicsit irigykedve is tekint Németországra, ahol a szeptember végi választások előtt „két demokrata értelemvezérelt, kellemesen unalmas vitája zajlik”. Magyarországon is erre lenne szükség szerinte.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Dobrev úgy véli: az első jele annak, hogy Magyarországon valami nagyon nagy baj van, az volt, amikor a földrajzinév-bizottság ellentmondott a kormány javaslatának, erre egyik percről a másikra feloszlatták. A következő lépésnek az ország demokráciából diktatúrává válásában azt tartja, amikor 2016-ban kopaszok megakadályozták az MSZP boltzárás népszavazási kezdeményezésének beadását, azaz

Nyakó Pistát nem engedték, hogy éljen állampolgári jogaival.

Minden rohad

De az Orbán-rendszer nem csak a demokráciára mért súlyos csapást. „Nincs a világon még egy ország, ami ilyen irányba vinné az oktatást” – hangsúlyozta Dobrev, aki maga is tanított pénzügyi jogot az ELTE jogi karán. Szerinte a világ egyik legkreatívabb munkája a pedagógusé, mert személyre szabottan kell oktatnia a gyerekeket, hiszen mindegyikük másféle bánásmódot igényel.

Ezt azonban nem lehet úgy, hogy a pedagógusból betanított segédmunkást csinálunk,

aki csak annyit tehet, hogy megmondja, melyik feladatot kell megoldani, melyik könyvet kell elolvasni. A Fidesz módszeresen teszi tönkre az oktatást, a szegény gyerekek előtt bezárulnak azok a kapuk, amelyek korábban nyitva voltak – hangoztatta.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Kampányrendezvényről lévén szó, az oktatás mellett az egészségügy is előkerült, hallhattunk számokat is, például hogy évente 700 ember hal meg kórházi fertőzés miatt, bár Dobrev szerint ez a szám magasabb is lehet, csak a kormány ennyit mer bevallani. A rohadó közkórházakkal szemben pedig megjelennek a magánkórházak, amelyeknek csak egy célja lehet, hogy 2018 után „a fideszes haverok” beszálljanak az egészségügybe és kaszáljanak a betegeken.

Bezzeg Gyurcsány alatt

Dobrev Klára már a fórum kezdetén felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy ő nem „egyrészt-másrészt független politikai elemző”, hanem igenis elfogult a férje és a Gyurcsány-kormányok iránt.

Én szeretem Gyurcsány Ferencet,

mondta, amit taps és nevetés fogadott. Az elfogultságra több példa is utalt. Dobrev például feltette a kérdést, nincs-e a hallgatóságban olyan, aki inkább kifizetné a 300 forintos vizitdíjat, ha ez azt jelentené, hogy jobb minőségű ellátást kap? Ha nem is mindenki bólogatott helyeslően a javarészt idősekből álló közönségben, akadtak olyanok, akik igen.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Szó esett arról is, hogy milyen nagy szükség lenne szigorú összeférhetetlenségi szabályokra (mint a Gyurcsány-kormányhoz fűződő üvegzsebtörvény), mert most ha valaki egy kormánypárti politikus családtagja, akkor ahhoz biztosan el fog jutni valamilyen közpénz.

A lopás benne van az Orbán-rendszerben.

Oké, de mit lehet tenni?

Összefogni.

Dobrev Klára szerint ilyen egyszerű a dolog. Úgy véli, hogy az ellenzék 2010 óta nem volt olyan közel ahhoz, hogy megverje a Fideszt, mint most. Nagyon nagy ugyanis az elégedetlenek aránya, és annyi szavazóval, amennyi most a kormánypártoknak van, már kaptak ki választásokon. A kormányváltás azonban csak akkor lehetséges, ha „a demokratikus erők összefognak”. Ez azért sem lehetetlen, mert a pártok között nincsenek nagy ideológiai különbségek, egyetértenek például abban, hogy le kell állítani a paksi atomerőmű-bővítést, vagy hogy többkulcsos adórendszerre lenne szükség.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Arra nem lát esélyt a volt first lady, hogy a választási törvényt megváltoztatják, hiába törekszik erre a Közös Ország Mozgalom. Ezért a Fidesz választási rendszerében a DK szerint csak az működhet, ha a 106 kerületben egy demokratikus jelölt száll szembe a Fidesz és a Jobbik jelöltjével.

2018-ban Orbánnak mennie kell, mondta lezárásként, és drámaian optimista abban a tekintetben, hogy ez be is következik.

Gyere, segíteni kell

Nézői kérdésre válaszolva Dobrev azt mondta, hogy igazán akkor jó a kormány, ha koalíciós, és a döntéseket vita előzi meg. Jelenleg az ellenzéki pártok között nagy elválasztóerőt jelent a múlt megítélése, ám ezen tovább kell lépni.

Nem a múltat kell megnyerni, hanem a jövőt.

A sikerhez azonban az állampolgárok hozzájárulása is kell, ezért azt kérte, hogy aki teheti, üljön be a jövő évi választáson szavazatszámlálónak, hogy biztosan ne történjen semmilyen csalás. Sőt, a DK-nak arra is van ötlete, hogy a külföldön leadott szavazatokkal se lehessen visszaélni, de erről már nem akart részleteket elárulni.

Azt viszont megjegyezte, hogy a Demokratikus Koalíció az egyetlen párt a parlamentben, amely azt vallja, hogy azoknak, akik soha nem éltek Magyarországon, ne legyen szavazati joguk, és ezt az álláspontjukat továbbra is fenn fogják tartani. A kijelentést nagy taps és heves bólogatás fogadta.

Fotó: 24.hu / Bielik István

És hogy mi lesz jövőre? Dobrev Klára annyit mondott: ha ezt most az ellenzék elszúrja, akkor az nagyon hosszú időre el lesz szúrva. Ugyanakkor azzal biztatta a hallgatóságot, hogy

amennyiben a DK és a demokratikus pártok nyerik meg a választásokat, Polt Péter már csak 33 másodpercig lesz főügyész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik