Belföld

Az ENSZ-főbiztos Budapesten: A menedékkérelem nem büntetendő fogsággal

Orbán Viktor nem ért rá tárgyalni a Magyarországra látogató Filippo Grandival.

Először látogatott az ENSZ menekültügyi főbiztosaként Magyarországra Filippo Grandi, aki kedden délután sajtótájékoztatón számolt be a magyar-szerb határon tett látogatásáról, illetve Szijjártó Péter külügyminiszterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott megbeszéléseiről.

Grandi azt mondta: magyar tárgyalópartnereivel is megosztotta azt az üzenetet, amelyet minden országgal – azt, hogy nem csak joguk, hanem kötelességük is megvédeni határaikat, de ez nincs ellentétben azzal a kötelességgel, hogy védelmet adjanak az üldöztetés és erőszak elől menekülő emberekkel.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A főbiztos az éjszakát Szegeden töltötte, reggel pedig meglátogatta a röszkei tranzitzónát. A miniszterekkel megosztotta aggodalmait, köztük azt, hogy a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés rendkívül korlátozott, Röszkén naponta öt, Tompán tíz embert engednek be. Kitért a menedékkérők fogva tartására is, rámutatva: a tranzitzónát hetekig, akár hónapokig nem hagyhatják el, noha a menedékkérelem nem bűncselekmény, nem büntetendő fogsággal. Ez szerinte különösen a gyermekek tekintetében súlyos.

Aggasztónak nevezte azt is, hogy nagyon kevesen kapnak védelmet Magyarországon, más országokhoz képest is. Elmondta: a belügyminiszter ígéretet tett rá, hogy felülvizsgálják a menedékkérelmek elbírálását.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Grandi elmondta: az a benyomása, hogy nagyon le akarják szorítani azok számát, akik Magyarországon kérnek menedéket. Szerinte változtatni kell az elutasító magatartáson. Azt ugyanakkor nagyra értékeli, hogy a kormány tenni akar azokért a menekültekért, akik a hazájukhoz közel, szegényebb országokban tartózkodnak. Azt kérte a kormánytól, hogy vegye fontolóra menekültek áttelepítését olyan országokból, mint például Libanon, és sajnálatát fejezte ki, hogy a magyar kormány nem vesz részt az EU-s áttelepítési programban.

Kérdésre válaszolva a főbiztos elárulta: Orbán Viktor miniszterelnöktől is kért találkozót, de a kormányfő más elfoglaltságra hivatkozott. Elmondta azt is, hogy a tranzitzónában a körülmények – az élelmezés, az orvosi ellátás, a higiénia – elfogadhatók, a komoly negatívumot a fogva tartás jelenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik