Belföld

80 diák érettségijét érvénytelenítették, mert kiderült, hamis a bizonyítványuk

Augusztus végéig nyolc gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség közokirat-hamisítás gyanúja miatt a Paulay Alapítványi Középiskola kapcsán folyó ügyben – tudta meg a hvg.hu a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól.

Az ügy dióhéjban: a Paulay Alapítványtól idén megvonta a minisztérium az érettségi vizsgáztatási jogot, miután a hatóságok továbbra is gyanúsnak találták az iskolát. A diákok egy másik iskolában tudtak érettségizni, azonban a szóbeli előtt a Paulayból érkezett diákokat kötelezték hogy vigyék be a középfokú oktatás alatt szerzett bizonyítványaikat. Ott, a vizsgabizottság előtt derült ki, hogy a megjelent több mint 130 diákból 80 hamisított bizonyítvánnyal rendelkezik. Az szerepelt ugyanis a bizonyítványban, hogy a 9-10. évfolyamot a Drégelyvár Szakközépiskolában végezték el, holott a Drégelyvárnak nem volt jogosultsága ilyen oktatásra. Pluszban azt is lehetett tudni a Köznevelési Információs Rendszer adatai alapján, hogy az érintett diákok nem is jártak a Drégelyvárba.

A kormányhivatal és az oktatási hivatal büntetőfeljelentést tett, és érvénytelenítették 80 diák érettségijét.

Pikáns, hogy a Paulayt idő közben a saját munkavállalói is feljelentették a munkaügyi hatóságnál, mert nem kapták meg időben a fizetésüket. Ez az ellenőrzés folyamatban van még.

A kacifántos történetben egy oktatásszervező cég is részt vett, a hvg.hu pedig érintett diákok szüleivel is beszélt, akit érdekelnek a részletek, elmélyülhet bennük a hvg.hu cikkében.

(Kiemelt képünk illusztráció, nem az érintett diákok egyikéről készült a fotó.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik