Belföld

Sürgős volt a Debreceni Egyetemnek Putyin kitüntetése

A szenátusi tagoknak csak egy része vett részt a döntéshozatalban.

A paksi bővítés miatt Magyarországra érkező orosz szakemberek gyermekeit oktató tanárokat a Debreceni Egyetemen fogják képezni – ezzel indokolta az intézmény rektora, miért kell díszpolgári címet adományozni Vlagyimir Putyinnak.

A hvg.hu kérte ki a döntéshez kapcsolódó dokumentumokat az egyetemtől, ezekből kiderül: bár a szavazásban részt vevő szenátusi tagok 90 százalékos többséggel támogatták az orosz elnök kitüntetését, csak a testület „több mint 60 százaléka” adta le a szavazatát. 57-en fejezték ki véleményüket, ebből 51-en igennel, hárman nemmel voksoltak, hárman pedig tartózkodtak. Azt nem közölték, hogy a döntés idején hány szavazásra jogosult tagja volt a szenátusnak (az egyetem honlapján megtalálható, szeptember 10-én frissített lista szerint 69).

Putyin díszpolgári címéről elektronikus szavazással döntöttek, amire az egyetem szervezeti és működési szabályzata szerint olyan sürgős ügyekben kerülhet sor, ami nem indokolja az ülés összehívását. A szavazás augusztus 17-18-án zajlott.

Azóta az intézmény több tanszéke nyilvánosan állt ki a kitüntetés adományozása ellen.

Még két tanszék elhatárolódott Putyin díszdoktorságától a Debreceni Egyetemen
A Fizikai Kémiai és az Analízis Tanszék is tiltakozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik