Belföld

Díjat kaptak ceglédi zaklatót feljelentő nők

Az öngyilkosságmegelőzésért tevékenykedő alapítvány cikkünk nyomán figyelt fel a tevékenységükre.

Minden évben, az Öngyilkosságmegelőzés Világnapján díjjal ismerjük el olyan civilek tevékenységét, akik az elmúlt időben véleményünk szerint a legtöbbet tettek az öngyilkosságok megelőzéséért, sokakat mentettek meg –  mondta el lapunknak a Lélekben Otthon Alapítvány vezetője, Oriold Károly.

Pálfi Balázs festőművész Bizalom című képét az idén Incze Zsóka és Molnár Szilvia kapta. A pszichoterápiás szakmai alapítvány a 24.hu cikke nyomán értesült a két nő tevékenységéről, amikor hírül adtuk, hogy  öngyilkossági gondolatokkal küzdő gyermekekre vadászó férfi ellen tettek feljelentést, szexuális zaklatás gyanúja miatt.

Fotó: Lélekben Otthon Alapítvány

Mint arról korábbi írásunkban beszámoltunk, a két civil segítő zárt Facebook-csoportokat tart fenn depresszióval küzdő fiatalok számára. A díjátadón elhangzott: naponta több órát, sokszor éjszakákat töltenek azzal, hogy labilis fiatalokkal beszélgessenek. A legfiatalabb köztük 12 éves.

Sok gyereknek a Facebook-csoport az egyetlen hely, ahol segítséget kaphat. Akadnak köztük olyanok, akiket otthon bántalmaznak fizikailag vagy lelkileg, s szinte mindegyikükről elmondható, hogy elhanyagolják őket a szüleik, a környezetükben nem találnak kapaszkodót, és nincs kivel megosztaniuk a félelmeiket, csalódásaikat. Amellett, hogy a csoportban a fiatalok figyelmet és törődést kapnak, Incze Zsóka terapeutákkal, képzett önkéntesekkel és segélyszervezetekkel is kapcsolatot tart. A csoporttagokat nemcsak meghallgatják, de ösztönzik is, hogy merjenek segítséget kérni szakembertől, vagy legalább egy felnőttől, például pedagógustól, akiben megbíznak.

Olyan eset is volt, amikor annyira komoly bántalmazásra derült fény, hogy a civileknek a Kék Vonal Alapítvány munkatársai segítségével ki kellett menekíteni egy tinédzsert a számára veszélyes otthoni környezetből.

A segítők nem úgynevezett életvezetési tanácsokat osztogatnak a fiataloknak, inkább csak empatikusan és őszinte érdeklődéssel kérdeznek. Molnár Szilvia szerint gyakori, hogy azáltal, hogy kibeszélhette a problémáit valakinek, és megértésre talált, máris jobbra fordul egy-egy fiatal állapota, és visszatér az életkedve. Ilyenkor legtöbbjük egyszerűen kilép, de van, aki marad segítőnek, és azt mondja: „jól vagyok, írjatok privátban, mert én is átmentem ezen.” Incze Zsóka és Molnár Szilvia az elmúlt években több száz fiatallal tartott kapcsolatot.

Oriold Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon igen magas a befejezett öngyilkosságok, illetve az öngyilkossági kísérletek száma – e tekintetben a hazánk a harmadik az európai országok között. A 16-25 év közt fiatalok körében az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok.  

Szükség esetén ingyenesen hívható 116-123-as vagy a 06-80/820-111-es krízisvonal. Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, olvassa ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik