Belföld

Még két tanszék elhatárolódott Putyin díszdoktorságától a Debreceni Egyetemen

Közleményben reagált a Debreceni Egyetem két újabb tanszéke, illetve a tanszék munkatársainak nagy többsége arra, hogy az orosz elnök az egyetem díszdoktora lett:

A Fizikai Kémiai Tanszék ezt írta:

A Debreceni Egyetem TTK Fizikai Kémiai Tanszék munkatársainak nagy többsége támogatja a Debreceni Egyetem ÁJK Alkotmányjogi Tanszék állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel történt kitüntetésével kapcsolatban.

Az állásfoglalásban azt írják,

Tanszékünk elhatárolódik a Debreceni Egyetem Szenátusának döntésétől, amely értelmében az Egyetem díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökének. A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk.”

Az Analízis Tanszék pedig ezt:

A Debreceni Egyetem Analízis Tanszékének munkatársai a 2017. szeptember 5-én és 6-án lefolytatott titkos szavazás alapján egyhangúlag támogatják a Debreceni Egyetem Alkotmányjogi Tanszékének, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének az állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel történt kitüntetésével kapcsolatban. A Debreceni Egyetem Szenátusa döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk.

Korábban megírtuk, hogy a kitüntetés miatt már az egyetem Alkotmányjogi Tanszéke is tiltakozott. 

A tanszék szerint a szenátus semmibe vette azokat az egyetemi polgárokat, “akik a tudományos és az oktatatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez”.

Még a kormány támogatói közül is sokan ellenzik Putyin díszpolgári címét
A Debrecen Egyetem szenátusa sutyiban döntött Putyin kitüntetéséről, ami ellen immár az egyik legnagyobb tanszék is tiltakozik. A tanszékvezető szerint még így is sokan inkább csöndben maradnak, mert félnek a megtorlástól.

A Debreceni Egyetem azzal indokolta a döntését, hogy Putyin jóvoltából az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II. beruházásban. Sajtóinformációk szerint Putyin 2018 elején újra Magyarországra utazik, hogy átvegye a díszpolgári címet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik