Belföld

Mi a forradalmi válasz a lecsófesztiválra? Hát az antilecsófesztivál. Babbal

Mi a forradalmi válasz a lecsófesztiválra? Hát az antilecsófesztivál. Babbal

Szentesen jártunk a minap, ahol a városban a tizenhatodik lecsófesztivált, a város mellett, a Tisza partján az ötödik antilecsófesztivált rendezték. Punk kontra Bereczki Zoltán. Képgaléria.
(Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Ez itt az antilecsófeszt estéjét és éjszakáját követő reggel, szombat hét óra, a képen Péter, fröccsöntő Mezőtúrról; amikor nem punkzenét hallgat, olyankor műcsalikat fröccsönt, plasztiksneciket. Lényegében egy hős, az egyetlen arc, aki pillanatra sem hunyta le a szemét. Amikor hajnalban kikecmeregtünk a sátorból, épp vadkeleti füstöt eredményező, fonnyadó levelű ágat dobott a tűzre, mobiljáról a Rákosi zenekar számai szóltak. Peti metronómpontossággal bólogatott, biccfrekvenciája három per másodperc. Gyógysörből merít energiát.

(Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Na, vissza az időben úgy tizenkét órát.

A szentesi antilecsófesztivál vendégeinek (zenekari tagokkal együtt úgy félszáz fő) az idei évben csilis babbal kedveskedtek a szervezők. A babozás napfényben indult, a fogyasztásra viszont már sötétben került sor, így senki sem láthatta, mi nem került a bográcsba (lecsó).

Már ezen a képen is feltűnik egy fiatal fesztivállátogató (nem mutatunk rá), aki – Dániel fotós elbeszélése alapján – hajnalban belezuhant a csalánosba, és ha már ott volt, békésen aludt is az acetilkolin és hisztamin és szerotonin és hangyasav által okozott bőrfelszíni sokk ellenére; nem mellesleg autónk jobb első kereke mellett. (Valami egészen más: már Budapesten észleltük, hogy autónk jobb első kerékéről hiányzik a dísztárcsa.)

(Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Az antilecsófeszttel egy időben a város hivatalos lecsófesztiválján fellépett Csepregi Éva, másnap pedig Bereczki Zoltán koncertezett. Az antilecsófesztivál felvette a főzőkesztyűt: a parton már-már a donkihótéhoz és a szantamarijához mérhető punkslágerek csendültek föl, úgy mint a Vőőőőhhőő, a Hőőőhőőő, valamint az idei nyár legismertebb száma, a Vhááááááá!

(Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Öt koncertet élvezhettünk, egyenként tízperceseket, melyeken átlagosan egyperces számok hangzottak el. Fizikai csodákat láttunk, legalábbis számunkra annak tűnik hatvan másodperc alatt több száz dobütés bevitele és több száz gitárhúrpengetés realizálása a fönt már emlegetett dalszövegek kreatív mixelésével.

A koncertekről az egész járás értesült, ezt azért tudjuk, mert amint a dobos játszani kezdett, a három kilométerrel arrébb lakó ismerősünk telefonált, jelezte, hallja, indul a buli, hamarosan érkezik.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Piroslik az ég alja…

(Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

…ez azt jelenti, hogy a távolban paradicsommal és paprikával megrakott kamionokon érkeznek a szentesi lecsófesztiválhoz nélkülözhetetlen zöldségek, a paprika és a paradicsom.

(Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Ez a kisfiú már tudja, hogy a legfinomabb paradicsom nem a nagymama kertjében, hanem a Hunor Coop üzletein túl, futballpályányi üvegházakban terem.

Talán pár év, s a csalánost választja. Szurkolunk neki.

(Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Ha a lecsót szét kell csapatni, jó a kalapács, de nem árt, ha van pálinka is.

(Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Az időjárás idén az ellenlecsósokhoz kegyes. A sima lecsósoknak indulniuk kell, mert hamarosan érkezik a vihar, s vele Bereczki Zoltán: Szombat esti láz, Rómeó és Júlia, Holnap hajnalig.

(Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)
Olvasói sztorik