Belföld

Összeverték és egyik szemére megvakították a fiút egy elszakított kabát miatt

Ítéletet hirdetett a Szolnoki Törvényszék két fiatal ügyében, akik brutálisan bántalmazták egy társukat egy elszakított kabát miatt. A fiúnak – egyebek mellett – életveszélyesen megsérült a koponyája és egyik szemére megvakult. Az egyik vádlott megúszta felfüggesztettel, de a döntés nem jogerős.

Az ítélet szerint a fiatalok 2015 november 12-én többedmagukkal a dohánybolt előtt beszélgettek és ittak Rákóczifalván. Ketten vitatkozni kezdtek, eközben  részegen megbotlottak és a földre estek. Ekkor a fiatalabb vádlott odalépett hozzájuk, és megpróbálta talpra állítani társait, ám egyikük – a későbbi sértett – lerántotta őt, elszakítva a kabátját.

Emiatt a dzseki tulajdonosa olyan dühös lett, hogy megragadta ismerősét a ruhájánál fogva, de ekkor még nem bántotta őt. Az idősebb vádlott viszont – aki időközben odament hozzájuk – igen: a földre teperte és lábával a földön fekvő fiú mellkasára lépett. 

A fiatalnak sikerült kiszabadulnia, majd kerékpárra pattant és megpróbált minél előbb eltűnni, de két támadója üldözőbe vette: az idősebb kerékpárral, a fiatalabb pedig futva. A menekülő fiú elesett a biciklijével, így utolérték. Felszólították, hogy verekedjen meg velük, de ő inkább próbált elszaladni.  Alig 30 méter után azonban újból beérték.

Az idősebb vádlott ért oda hamarabb, és többször nagy erővel arcon ütötte a fiatalt, aki a földre került, és az eszméletét is elvesztette. Ennek ellenére a támadó tovább ütötte az arcát. Ekkor a fiú segítségére sietett egy barátja, aki lerángatta róla a verekedőt. Ezzel valószínűleg megmentette az életét.De a páros nem állt le itt. Követték az összevert fiatalt és az őt támogató barátját, és amikor bántalmazott fiatal megpróbált átmászni a házuk kerítésén,

a fiatalabb vádlott odafutott hozzá, ököllel az oldalába ütött, egyszer arcon ütötte és megpróbálta  lecibálni onnan. Ekkor a fiút védelmező barát ismét közbelépett: oldalba rúgta a verekedőt és elrángatta, ezalatt a fiú be tudott menekülni a házba. Életveszéllyel társuló koponyacsonttörést, arccsont- és állkapocscsont-törést szenvedett, valamint – mint azt írtuk – egyik szemére megvakult.

A fentiek miatt az ügyben első fokon eljárt Szolnoki Törvényszék az idősebb – a támadás idején 21 éves vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 3 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg fiatalabb, a bántalmazáskor 19 éves társát súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt 1 év – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre.

Az elsőfokú ítélet szerint – a vádhatóság álláspontjával ellentétben – a vádlottak nem társtettesként követték el cselekményüket. Igaz, hogy mindketten bántalmazták a fiút, de nem egy időben, nem egyszerre és nem azonos mértékben és szándékkal. A fiatal az idősebb támadó bántalmazására visszavezethetően szenvedett életveszélyes sérüléseket akkor, amikor fiatalabb cinkosa nem volt jelen. Tény azonban, hogy a fiatalabb vádlott is bántalmazta a sértettet, de közel sem azonos módon, és szándéka legfeljebb a súlyos testi sértés okozására terjedt ki, az életveszélyes, illetőleg maradandó fogyatékosságot eredményező sérülések okozására nem. Ez az indoka annak, hogy cselekménye enyhébben minősül idősebb társáénál, ami a kiszabott büntetésben is visszaköszön – áll a Szolnoki Törvényszék indoklásában.

A döntés nem jogerős. Az ügyész mindkét vádlott esetében súlyosításért fellebbezett, míg az idősebb vádlott és védője elsődlegesen súlyos testi sértés bűntettének megállapításáért, másodlagosan az ítélet hatályon kívül helyezéséért. Az ügy a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik