Belföld

Tihanyi borászatokkal gyarapodott Mészáros Lőrinc

A cégeket azután szerezte meg, hogy Demján Sándor körei kivonultak belőlük.

Két Veszprém megyei borászcéggel bővítette birodalmát Mészáros Lőrinc – írja az Átlátszó. A zánkai Tihanyi Borászati Kft. és a Tihany-Vin a közelmúltig Demján Sándor érdekeltségébe tartozott, a felcsúti polgármester családi érdekeltségén, a Búzakalász 66 Felcsút Kft-n keresztül tett rájuk szert. A két cég évek óta veszteséges, ám presztízs-befektetésnek nem lehet utolsó, például a Tihany-Vin apátsági pincéje miatt, amely a félszigeten található.

A Tihanyi Borászati Kft-ben március végéig volt tulajdonos a ciprusi Lapoma Company Ltd., amely számos Demján-érdekeltségben feltűnik. A Lapoma kiszállása után a Tihany-Vin Kft. maradt a cég egyedüli tulajdonosa, majd július végén érkezett társtulajdonosként a Búzakalász 66 Kft.

A Tihany-Vin májusig tartozott Demján köreibe, kiszállásukat követően a magyar állam maradt az egyedüli tag, amely örökösként jutott az üzletrészhez. A törvényes örökösök ugyanis elutasították a százmilliós tartozással terhelt örökséget Bartha Ferenc volt jegybankelnök után. A tartozás része volt a Népszabadság „hóhéraként” számon tartott, csalásért és hűtlen kezelésért Ausztriában elítélt osztrák üzletember, Heinrich Pecina követelése. Bartha egyébként Demján régi üzlettársa volt.

A Tihany-Vinbe szintén július végén érkezett a magyar állam mellé tulajdonosnak Mészárosék cége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik