Belföld

Citromdíjat kapott a Debreceni Egyetem Putyin kitüntetéséért

debreceni egyetem (Array)
debreceni egyetem (Array)

A Debreceni Egyetemnek ítélte a Putyin Bajnoka Díjat a prágai székhelyű „Európai Értékek” kutatóközpont.

Az ironikus elismerést olyan nyugati közszereplők és intézmények kapják, akik segítik a nyugati országok aláásására irányuló orosz törekvéseket. Emlékeztetnek: az elmúlt években Oroszország megtámadta szomszédjait, elfoglalta területeiket, emellett ellenséges és illegitim hadjáratot folytat az orosz geopolitikai törekvésekkel szembehelyezkedő demokratikus országok belügyeinek befolyásolására. Dezinformációval ássák alá az emberek bizalmát saját hazájuk politikai berendezkedésében és geopolitikai irányultságában, emellett olyan pártokat támogatnak, amelyek felrúgnák az elmúlt hatvan évben kialakult európai és transzatlanti együttműködést.

A Debreceni Egyetem a kutatóközpont szerint azzal, hogy díszpolgári címet ad az orosz elnöknek, az intellektuális tisztesség hiányáról tesz tanúbizonyságot.

Az öttagú szakértő zsűriben Jessikka Aro, a finn közmédia oknyomozó újságírója, Krekó Péter, a Political Capital ügyvezetője, Nerijus Maliukevičius, a Vilniusi Egyetem nemzetközi kapcsolatok és politikatudomány kutatója, Anton Shekhovtsov, a bécsi Humántudományi Intézet tudományos munkatársa és John Schindler, a New York-i Observer szerzője foglal helyet.

A díjat korábban megkapta mások mellett a Kreml álláspontja mellett következetesen kiálló Emir Kusturica, a Krímen fellépő Scooter és Julian Assange Wikileaks-alapító is, aki készséggel együttműködik a Kreml által kijelölt politikusok megtámadásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik