Belföld

A kormány azonnal és olcsóbban segíthetne a meddő párokon, de nem ezt teszi

Ha komolyan gondolná a kormány, hogy lényegesen több gyermek születését akarja elérni a lombikprogram támogatásával, akkor nem az állami szektor növekedésébe öntené a milliárdokat, hanem egyszerűen eltörölné a kezelések számának korlátozását, és hagyná működni a jelenleg meglévő intézeteket

– kommentálta a 24.hu-nak az új kormányzati lombiktámogatási programot Török Attila, a Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság elnöke, miután a Magyar Közlönyben megjelentek az intézkedés részletei.

Török Attila szerint az új szabályok kidolgozásakor leginkább az állami kórházak támogatását tartották szem előtt, ami azt eredményezi majd, hogy hatalmas beruházás, drága infrastruktúraépítés után és csak hosszú évek múlva várható számottevő születésszám-növekedés a lombikprogramban.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter korábban azt harangozta be, hogy a kormány feltett szándéka kibővíteni a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát. Ezért több milliárd forintos pluszfinanszírozást adnak az ágazatnak, és bővítik a kapacitásokat az állami fenntartású kórházakban is, amihez további 5 milliárd forint fedezetet biztosítanak a költségvetésből.

A Magyar Közlönyben megjelent szabályozásban viszont az áll, hogy végül csak 666 millió forint jutott a program teljesítménynövelésére.

Ez az összeg éves szinten nagyjából kétezer beavatkozás finanszírozására lenne elég. (A sikeres, szüléssel végződő esetek általában ennek a számnak csak a 20 százalékát jelentik.) Mivel azonban az állami szektor a többletkezelések töredékét képes csak elvégezni, szükség van az 5 milliárdos fejlesztési támogatásra is.

Török Attila szerint ezért jövőre maximum 50-100 olyan sikeres beavatkozással lehet számolni, ami a támogatásnövelésnek köszönhető.

A tb jelenleg évente országosan 6500 lombikkezelést támogat, a támogatott kezelések 70 százalékát magánintézményekben végzik. A szűkös lehetőségek miatt azonban több ezerre nőtt a várólistások száma. A Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság elnöke szerint ezt az igényt ki tudnák elégíteni a magánkézben lévő intézetek, de ehhez el kellene törölni, vagy lényegesen megemelni a lombikkezelések volumenkorlátját.

Török Attila szerint ebben az esetben 2 milliárd körüli összegből akár ezres nagyságrendben is növelhető lenne a születésszám.

A program bejelentése előtt heves vitákat robbantott ki, hogy Veres András püspök bűnnek nevezte a mesterséges megtermékenyítéses utódnemzést. Majd Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is beszállt a vitába, azt állítva, hogy egyes intézetek horrorisztikus módon kezelik a fel nem használt embriókat. Semjén vélhetően a kormány álláspontját hangoztatta, amikor azt sürgette, hogy az ágazatban erősíteni kell az állami kontroll szerepét.

Kaáli Intézet: amit Semjén horrornak titulált, azt a parlament foglalta törvénybe
Húsz éve nem nyúltak az lombikintézetek működési szabályzásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik