Belföld

Tizenhárman fulladtak a Balatonba

Legalább félmillióan strandoltak az idei szezonban a Balatonon. A rendőrség tájékoztatása szerint közülük tizenhárman vesztették életüket fürdőzés közben, 367 embert pedig az egyenruhások mentettek ki a tóból. Ez utóbbi rekordnak számít az elmúlt tíz év adatit nézve.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A Zsaru magazin azt írja, négy nő és kilenc férfi hunyt el, egyikük német állampolgár, a többiek magyarok. Két esetben merült fel, hogy a halál oka nem vízbe fulladás, hanem hirtelen szívmegállás, illetve cukorbetegségre visszavezethető eszméletvesztés, de ezt még vizsgálják.

Az eddigi adatok szerint nyolc olyan tragédia történt az idei szezonban, amikor az áldozatok korábbi súlyos, esetleg még még lappangó betegségben szenvedtek, illetve idős koruk miatt rosszul lettek, elvesztették az eszméletüket, és életüket vesztették a parttól alig pár méterre, a 20-60 centiméteres vízben.

Négy férfi a “vízbiztonsági hiánya” miatt halt meg, vagy azért, mert nem tudtak úszni, három esetben pedig – közvetetten – azért történt tragédia, mert az elhunyt túl sok alkoholt fogyasztott.

Hogy az áldozatok hol fulladtak vízbe, nem lehetett minden esetben megállapítani, az éjszakai fürdőzéseknek ugyanis nincs feltétlenül szemtanúja, de annyit tudni, hogy az áldozatok közül hatan strandon, ketten pedig kikötőben fulladtak vízbe.

Fotó: police.hu

A mentéseket tekintve, tíz év adatait figyelembe véve a legkevesebb dolga 2014-ben volt a vízirendőröknek, akkor 142 embert segítettek partra, 2011-ben viszont 346-ot.

A ’90-es évek elején  volt olyan szezon, hogy ötven ember fulladt egyetlen nyári szezon alatt a Balatonba. Ekkor még nem építették ki a hárommedencés viharjelző rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik